Kada Pit Maravić pošalje protivnika „po burek“

O karijeri i životu Pitera „Pita“ Maravića imali ste priliku već da čitate na našem sajtu, u po priznanju mnogih naših pratilaca jednoj od najemotivnijih sportskih priča koje smo ikada objavili. Tom prilikom ste mogli da saznate mnoge neverovatne detalje iz karijere ovog fenomenalnog košarkaškog „mađioničara“ i inovatara, koji je u košarku uveo mnoge poteze koje su kasnije kopirale generacije. Danas ćemo se podsetiti jednog od tih poteza, koji su kasnije izvodili i reklo bi se proslavili mnogi, a koji je pre njih izvodio Maravić.
Klivlend Kavalirsi i Pit Maravić su zajedno ušli u ligu 1970. godine, pa je tako publika u Klivlendu u prvoj godini postojanja Kavalirsa imala priliku da gleda u svom gradu novu NBA zvezdu. Maravić je prve četiri godine NBA karijere proveo u Atlanta Houksima, u kojima je pružao odlične partije, koje ipak nisu bile dovoljne da taj tim zabeleži željene rezultate. U svojoj prvoj sezoni postojanja Kavsi su uspeli da zabeleže samo 15 pobeda u 82 meča, a u mečevima sa Hoksima zabeležili su sva četiri neuspeha. Pit Maravić je u tim mečevima bio najbolji igrač Houksa, predvodio je svoj tim do trijumfa, ali i izveo mnogo sjajnih poteza.

Bilo je tu sjajnih dodavanja, prelepih driblinga i sjajnih pogodaka Pita Maravića koji su oduševili publiku, a jedan od tih sjajnih poteza je bio posebno fascinantan. Maravić je odlično odigrao odbranu na Klifu Andersonu, oduzeo mu loptu i krenuo u kontranapad. Anderson je krenuo za njim u nameri da se iskupi i proba da izblokira Maravića, ali "Pistol Pit" je bio spreman na to. Umesto da odmah krene na polaganje, Maravić je zastao i isfintirao protivnika, izvevši nešto nalik na "dream shake" koji je kasnije proslavio Hakim Olajdžuvon, pustio protivnika da proleti pored njega i u žargonu ode "po burek", da bi potom kada se njegov protivnik već nalazio daleko, lagano položio loptu u koš i postigao nove poene za svoj tim. Bio je potez koji i danas skoro 50 godina kasnije deluje fantastično, ali i koji u to vreme u NBA ligi nije izvodio niko, što mu samo dodatno daje na "težini".
Košarkaška legenda – „Pistol“ Pit Maravić.

Bilo je tu sjajnih dodavanja, prelepih driblinga i sjajnih pogodaka Pita Maravića koji su oduševili publiku, a jedan od tih sjajnih poteza je bio posebno fascinantan. Maravić je odlično odigrao odbranu na Klifu Andersonu, oduzeo mu loptu i krenuo u kontranapad. Anderson je krenuo za njim u nameri da se iskupi i proba da izblokira Maravića, ali „Pistol Pit“ je bio spreman na to. Umesto da odmah krene na polaganje, Maravić je zastao i isfintirao protivnika, izvevši nešto nalik na „dream shake“ koji je kasnije proslavio Hakim Olajdžuvon, pustio protivnika da proleti pored njega i u žargonu ode „po burek“, da bi potom kada se njegov protivnik već nalazio daleko, lagano položio loptu u koš i postigao nove poene za svoj tim. Bio je potez koji i danas skoro 50 godina kasnije deluje fantastično, ali i koji u to vreme u NBA ligi nije izvodio niko, što mu samo dodatno daje na „težini“.
Pit Maravić je bio košarkaški „čarobnjak“ koji je promenio igru pod obručima i čiji potezi se i danas prepričavaju širom planete. Kako je izgledao jedan od poteza Pita Maravića koji su kasnije mnogi „kopirali“ i koji ste sigurno videli u nekim drugim izdanjima, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kako je 'Pistol Pete' poslao rivala po burek! - Ostatak Sveta - […] Sportskasećanja podsetio nas je na jedan takav potez. Klivlend Kavalirsi i Pete Maravich su zajedno ušli u ligu 1970. godine,…

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This