Spašavanje “redova” Predraga Đorđevića

Spasavanje “redova” Predraga Đorđevića
Spasavanje “redova” Predraga Đorđevića
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Uz eventualno Turske, derbiji u Grčkoj po svojoj vatrenoj atmosferi i fanatizmu navijača mogu da se porede sa onim, možda i „najluđim“, iz Južne Amerike. Tuče navijača, korišćenje hladnog oružja, neumerena pirotehnika… sve je to sastavni deo Grčkih derbija. Za njih odlaganje ili prekidanje meča nije ništa neuobičajno. Danas vas vraćamo u 2009. godinu, na stadion „Tumba“ u Solunu, da osetite samo delić neverovatne atmosfere Grčkih derbija…

Predrag Đorđević je sa Olimpijakosom osvojio puno trofeja

U Grčkoj je tada bilo dosta dobrih igrača i trenera sa prostora bivše Jugoslavije. Dušan Bajević, koji je nešto ranije zbog skandiranja „Delija“ napustio Zvezdu, na klupi AEK-a i Moca Vukotić kao trener Levadiakosa, Vladimir ivić u PAOK-u, Ilija Stolica u OFI-u, Saša Ilić, Rukavina, Budimir, Galinović, Trajković… ali i veliki i pomalo zaboravljeni Predrag Đorđević. Te 2009. godine, na kraju sezone, sa peharom u rukama Đorđević je završio svoju fudbalsku karijeru. Sa Olimpijakosom je tada osvojio čak 12. prvenstvenu titulu. To je uz 5 trofeja Kupa Grčke više nego dovoljno da bude smatran legendom kluba iz Pireja.

Predrag Đorđević - Legenda Olimpijakosa
Predrag Đorđević – Legenda Olimpijakosa

Do te 12. titule, kao ni do svih prethodnih, nije bilo lako stići. Iako tabela na kraju govori da je Olimpiakos imao 8 bodova više od drugoplasiranog PAOK-a, svi su hteli da otkinu barem bod najjačoj ekipi u Grčkoj. Posebno „vrući“ mečevi bili su protiv Panatinaikosa, PAOK-a i AEK-a. Kroz kakvu „golgotu“ su igrači „Olija“ morali da prođu ne bi li podigli još jedan pehar šampiona Grčke možda najbolje govori snimak sa početka marta 2009. godine. Tada su „crveno-beli“ gostovali ekipi PAOK-a u Solunu, u okviru 25. kola šampionata.

„Paklena“ atmosfera na „Tumbi“

Još uvek su se domaći nadali da mogu da uzmu 3 boda šampionu i do kraja se uključe u trku za titulu. Zbog toga je stadion „Tumba“ bio gotovo ispunjen do poslednjeg mesta. Tribine su prosto „ključale“. Od samog početka paljene su baklje, a predmeti su leteli na teren. Bili su to izuzetno teški uslovi za gostujuće igrače, naročito prilikom izvođenja auta i kornera na pozicijama ispod tribine gde su se nalazili najvatreniji navijači PAOK-a. Ipak, ni ostali delovi nisu zaostajali za „ultrasima“.

Predrag Đorđević je u igru ušao u drugom poluvremenu.
Predrag Đorđević je u igru ušao u drugom poluvremenu.

Utakmica je obilovala spornim situacijama. Sve je prštalo od grubih startova, verbalnih i fizičkih sukoba, a sve je rezultiralo sa dva crvena kartona, po jedan za obe ekipe i desetak žutih. Predrag Đorđević je u igru ušao u 59. minutu umesto Leonarda. Doneo je sigurnost svojoj ekipi u trenucima kada su živci bili napeti kao strune, jer su gosti par minuta kasnije ostali sa igračem manje. I pored dobrih prilika na obe strane golova nije bilo. Ipak, utakmica je bila veoma dinamična, dok su sam kraj utakmice obeležile veoma neprijatne scene…

Predrag Đorđević je pogođen sa tribina

Predrag Đorđević je u blizini korner zastavice na svojoj polovini terena pogođen tvrdim predmetom u usta. Od bola se srušio na zemlju, držeći se za glavu. Ali samo sto je pao na travu ka njemu je poletelo mnoštvo raznih predmeta sa tribina. Nije puno trebalo njegovim saigračima da shvate šta će se dogoditi. Pritrčali su mu ne bi li ga izvukli sa rizičnog područja. Prvi je na lice mesta stigao golman Nikopolidis, svojim telom odmah je zaštitio Srbina, a rukama mu prekrio glavu plašeći se da ga neki od predmeta ne pogodi baš tu. Odmah su dotrčali i Pantis i Patsacoglu. Onda je usledila akcija spašavanja koja je podsećala na ratne filmove i izvlačenja ranjenog vojnika sa prve linije fronta, dok oko glave „zvižde“ meci i padaju bombe.

Predrag Đorđević pogođen je u glavu od strane navijača Paoka.
Predrag Đorđević pogođen je u glavu od strane navijača PAOK-a.

A one su stvarno padale sa tribine „Tumba“ stadiona. Jedna je eksplodirala u blizini igrača pretivši da ih ozbiljno povredi. Ipak, oni su se samo zateturali i nastavili da beže. Bilo je jezivo gledati kako fudbaleri pokušavaju da izvuku žive glave od „pobesnelih“ navijača. Misija je na kraju uspela. Igrači su se izvukli bez većih posledica, a onda su kroz kišu predmeta koji doleću sa tribina nekako napustili igralište i našli spas u svlačionicama.
Bila je to zaista neverovatna scena. Prava slika strastvenih navijača i „lude“ atmosfere koja nastaje u utakmicama ljutih rivala u Grčkoj. Kako je sve izgledalo podsetite se u videu koji je pred vama:

Prethodni tekstGolmane, a lopta?
Sledeći tekstIvana Španović – „Gorčina kali čvrst karakter“