Sportska tragedija u Čikagu

Sportska tragedija u Čikagu
Sportska tragedija u Čikagu

Punih osam godina čekali su navijači Bersa da njihovi ljubimci uopšte i zaigraju u doigravanju, a nadali su se da kada je njihovom čekanju nastupa u plej-ofu već kraj, da će i povratak biti trijumfalan. Zbog toga su 6. januara 2019. godine ispunili legendarni „Soldžer Fild“, nadajući se trijumfu Bersa u „vajld kard“ rundi protiv aktuelnih šampiona Iglsa, koji te sezone nisu briljirali.
Bio je to jedan uzbudljiv duel sa malo poena, u kojem su se obe ekipe smenjivale u vođstvu, da bi se pitanje pobednika rešavalo u poslednjem sekundama. Filadelfija Iglsi imali su poen prednosti, a domaći su imali napad, u kojem su „jurili“ bar uspešan šut za tri poena, koji bi im bio dovoljan za trijumf. Iako su imali manje od minut za poslednji napad, Bersi su zahvaljujući odličnom bacanju Miča Trubiskog i dobrom hvatanju Alena Robinsona, vrlo brzo došli u poziciju iz koje je moguće pogoditi fild gol šut i poentirati. Na semaforu je bilo 10 sekundi do kraja, razdaljina za šut bila je 43 jarde, a Kodi Parki bio je čovek koji će odlučiti duel…

Kodi Parki imao je šut za pobedu iz izgledne pozicije na meču protiv Iglsa.
Kodi Parki imao je šut za pobedu iz izgledne pozicije na meču protiv Iglsa.

„Kao kiker, živiš za takve momente!“ – govorio je kasnije o tim trenucima Kodi Parki. Lopta se nalazila na razdaljini iz koje kikeri retko greše, pa su navijači na „Soldžer Fildu“ verovali da će njihov tim posle osam godinja čekanja konačno trijumfovati u doigravanju. Bio je to dobro izveden snep, lopta je lepo nameštena Parkiju, koji potom upućuje šut. Lopta ne leti mnogo visoko i potom umesto u golu, posle udarca u stativu i donju prečku, završava ispred gola.
Bio je to šokantan način da se izgubi duel, navijači su bili veoma razočarani, a maskota domaćih „srušila se“ pokraj terena posle promašaja Parkija. Dok su navijači Bersa posle susreta „proklinjali“ sreću i krivili Parkija za promašaj, tadašnji defanzivac Filadelfije Trejvon Hester, objasnio je medijima da je on zapravo „krivac“ za promašaj kikera Čikaga, jer je u bloku zakačio loptu i malo je skrenuo, što se na snimku ne može jasno videti, ali što su kasnije i potvrdili čelnici lige.

Trejvon Hester je posle duela pojasnio da je on zapravo "krivac" za promašaj Parkija.
Trejvon Hester je posle duela pojasnio da je on zapravo „krivac“ za promašaj Parkija.

Posle duela Kodi Parki je novinarima samo rekao da se oseća užasno, a nekoliko dana kasnije bio je malo rečitiji o svom promašaju: „Bio sam pun samopouzdanja pre šuta. Nisam znao da je lopta dotaknuta, odmah posle šuta pomislio sam da sam uputio dobar udarac. A onda sam pogledao gore i video da lopta udara u stativu, pa prečku i ponadao se da će ući, ali nije. Razočaran sam zbog promašaja i što sam rastužio saigrače, rukovodstvo kluba, kao i naše mnogobrojne navijače.“
Kako je izgledao veoma nesrećni promašaj Kodija Parkija, posle kojeg je njegova karijera krenulo nizbrdo, a i zbog kojeg Čikago Bersi nisu uspeli da zabeleže plej-of trijumf posle dugog posta, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDžon Vol – „Nesrećno“ slobodno bacanje
Sledeći tekstKada je Dejan Bodiroga „zaludeo“ Lengdona