Sudija zar je ovo dozvoljeno?!

Sudija zar je ovo dozvoljeno?!
Sudija zar je ovo dozvoljeno?!
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dana 15. oktobra 2011. godine u „Stejpls Centru“ u Los Anđelesu, svoju prvu odbranu WBC titule u lako-teškoj kategoriji imao je Bernard Hopkins. Njegov izazivač te večeri bio je Čed Doson, koji je do tog meča u karijeri doživeo samo jedan poraz i koji je nešto više od 12 meseci ranije izgubio titulu od Žana Paskvala, kojem je Hopkins kasnije „preoteo“ taj šampionski pojas.
Borba večeri, zbog koje je publika i ispunila „Stejpls Centar“ tog dana, počela je mirno, popularnim ispitivanjem snage dva protivnika. I bilo je dosta mirno sve do finiša druge runde, kada se dogodio trenutak koji će „proslaviti“ ovaj duel. Na dvadesetak sekundi pre zvuka gonga za kraj druge runde, Bernard Hopkins pokušao je da plasira udarac u glavu Čeda Dosona, ali je ovaj vrlo lepo eskivirao to, da bi potom podigao protivnika na desno rame i onda ga bacio na pod. Od siline bacanja Hopkins je prošao ispod konopaca i završio izvan ringa, a prilikom pada je povredio levo rame, pa je lekar morao da dođe u ring.

Borba večeri zbog koje je publika i ispunila "Stejpls Centar" tog dana počela je mirno, popularnim ispitivanjem snage dva protivnika. I bilo je dosta mirno sve do finiša druge runde, kada se dogodio trenutak koji će "proslaviti" ovaj duel. Na dvadesetak sekundi pre zvuka gonga za kraj druge runde, Bernard Hopkins pokušao je da plasira udarac u glavu Čeda Dosona, ali je ovaj vrlo lepo eskivirao to, da bi potom podigao protivnika na desno rame i onda ga bacio na pod. Od siline bacanja Hopkins je prošao ispod konopaca i završio izvan ringa, a prilikom pada je povredio levo rame, pa je lekar morao da dođe u ring.
Čed Doson – „Bacanje“ Hopkinsa

Lekar je utvrdio da Hopkins ima povredu levog ramena, ali je i ostavio boksera da odluči sam da li od bolova može da nastavi borbu. Tada je sudija meča Pet Rasel prišao Hopkinsu i pitao ga da li može da nastavi borbu, na šta mu je ovaj rekao da je spreman za nastavak, pa makar se borio i sa jednim ramenom. Rasel je ipak procenio da Hopkins nije u mogućnosti da na ravnopravan način nastavi borbu, pa je doneo odluku da se 12 sekundi pre isteka druge runde borba i zvanično prekine. I koliko je ta odluka negde i bila očekivana, ono što se potom dogodilo potpuno je šokiralo ljubitelje „plemenite veštine“.
Pet Rasel je odlučio da za pobednika borbe i novog šampiona proglasi Čeda Dosona, jer Bernard Hopkins nije mogao da nastavi borbu zbog povrede, a „bacanje“ Dosona koje je dovelo do povrede zbog koje se Hopkins povukao iz borbe proglasio je legalnim?! Bernard Hopkins bio je šokiran kada je čuo odluku sudije, a odmah posle borbe izjavio je  da će njegov agent i on tražiti da se odluka sudije poništi i da se meč proglasi nevažećim. Sa druge strane Čed Doson je preko svog agenta poručio medijima da kakav god na kraju bude ishod borbe, on se neće ponovo boriti sa Hopkinsom, jer je ovaj „isfolirao povredu“ i odustao od borbe.

Lekar je utvrdio da Hopkins ima povredu levog ramena, ali je i ostavio boksera da odluči sam da li od bolova može da nastavi borbu. Tada je sudija meča Pet Rasel prišao Hopkinsu i pitao ga da li može da nastavi borbu, na šta mu je ovaj rekao da je spreman za nastavak, pa makar se borio i sa jednim ramenom. Rasel je ipak procenio da Hopkins nije u mogućnosti da na ravnopravan način nastavi borbu, pa je doneo odluku da se 12 sekundi pre isteka druge runde borba i zvanično prekine.
Bernard Hopkins je doživeo povredu posle „bacanja“ Dosona

Samo 5 dana posle borbe, čelnici WBC-a doneli su odluku da je Čed Doson na nelegalan način „bacio“ Hopkinsa, čime je doveo do povrede protivnika i zbog toga su borbu dva boksera proglasili nerešenom i vratili titulu Bernardu Hopkinsu. Kasnije je i sportska komisija Kalifornije potvrdila tu odluku i proglasila borbu između Hopkinsa i Dosona nevažećom. I pored prethodnih tvrdnji, Čed Doson je pristao da se ponovo bori protiv Bernarda Hopkinsa, a u revanš meču koji je održan šest meseci kasnije, uspeo je posle punih 12 rundi odlukom sudija da savlada Hopkinsa i postane novi WBC šampion u lako-teškoj kategoriji.
Odluku Peta Rasela da dodeli trijumf Dosonu u meču sa Hopkinsom mnogi bokserski stručnjaci smatraju za jednu od najgorih u istoriji „plemenite veštine“, a da li su u pravu možete proceniti i sami nakon što se na 1:42 snimka koji je pred vama podsetite po sudiji Raselu legalnog „bacanja“ Čeda Dosona kojim je okončana borba između Hopkinsa i njega.

Prethodni tekstAnrijev „Is that enough?“ gol
Sledeći tekst„Lord“ Bentner – „Srećne gaće“ od 100.000 evra