Sudijska krađa koja je koštala Roja Džonsa olimpijskog zlata

Sudijska krađa koja je koštala Roj Džonsa olimpijskog zlata
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine Roj Džons se prošetao do finala bokserskog turnira u lako-srednjoj kategoriji (do 71kg), ne izgubivši pritom niti jednu rundu i dobivši sve mečeve jednoglasnom sudijskom odlukom. U finalu je imao, ispostaviće se, nesreću da boksuje sa domaćim predstavnikom Park Si Hunom. Bio je to meč koji će ostati upamćen po mnogim detaljima, a ponajviše kao jedna od najvećih sportskih nepravda u novijoj istoriji Olimpijskih igara. Roj Džons je dominirao u tom meču, pokazao je svetu o kakvom se bokserskom talentu radi, ali je posle sramotne odluke sudija za pobednika borbe proglašen domaći bokser.
Posle proglašenja pobednika vidno razočarani Roj Džons je uplakan napustio ring, verovatno potpuno neverujući da je ostao bez potpuno zaslužene zlatne olimpijske medalje. Interesantno je da mu se korejanski bokser Park, očigledno nošen grižom savesti, posle borbe izvinio zbog načina na koji je dobio meč. Sudije koje su svojim „objektivnim“ glasanjem donele pobedu domaćem borcu, dobile su doživotnu suspenziju i više nikada nisu odlučivale o pobedniku bokserskog meča. Ostaće upamćeno i da je Roja Džonsa posetila čak i grupa od 50 korejanskih monaha, izrazivši žaljenje zbog svega što mu se dogodilo u njihovoj zemlji.

Iako je Roj Džons bio mnogo bolji u meču, Park Si Hun je odlukom sudija postao olimpijski šampion.
Iako je Roj Džons bio mnogo bolji u meču, Park Si Hun je odlukom sudija postao olimpijski šampion.

I pored svih dešavanja i očigledne pogrešne odluke sudija, MOK se oglušio na pozive da se zlatna medalja naknadno uruči Džonsu, stavljajući tako tačku na ovaj očigledno „dobro izrežirani meč“. Ipak, to nije bio kraj kontroverzi oko borbe, posle skandala u ovom meču, amaterska bokserska federacija donela je odluku da se od narednih takmičenja mečevi u boksu na Olimpijskim igrama i ostalim velikim takmičenjima, boduju isključivo po broju zadatih udaraca, čime se pokušalo da se znatno smanji uticaj sudija na ishod meča.
Pogledajte i podsetite se finalne borbe bokserskog turnira u lako-srednjoj kategoriji sa Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, borbe u kojoj je Roju Džonsu učinjena velika nepravda, sigurno jedna od najvećih u istoriji Olimpijskih igara.

loading…
Prethodni tekstKobi Brajant – 81 poen na meču
Sledeći tekst„Piksijev“ gol sa klupe