Tajson protiv Spinksa – Jednom za svagda

Majk Tajson je tih dana bio užasno ljut, mediji su u to vreme govorili da nije pravi šampion i da to neće ni postati dok ne savlada Majkla Spinksa. U borbi do tada dva neporažena borca, Spinks je na kraju, moglo bi se slobodno reći, takve medijske natpise i „platio“, pretrpevši strahovite batine od tada mlađanog „Gvozdenog“ Majka, koji nije imao ni pune 22 godine.
Meč se održao 27. juna 1988. godine u Atlantik Sitiju, a nazvan je “Jednom za svagda” (Once and for all). Svi su očekivali epski neizvestan meč dva borca sa potpuno različitim bokserskim stilovima, a umesto neizvesnosti, publika je dobila 91 sekundu ozbiljnog premlaćivanja Spinksa, koji je do te borbe imao skor 31-0. Bokserska publika je tada imala priliku da vidi Majka u punom bokserskom sjaju, a bila je to po mnogima njegova najbolja borba u karijeri.

Majk Tajson protiv Majkla Spinksa - "Jednom za svagda".
Majk Tajson protiv Majkla Spinksa – „Jednom za svagda“.

Zanimljivo je da su posle meča mediji tvrdili da je Majkl Spinks na neki način u borbi bio žrtva svog menadžera Buča Luisa koji je „razbesneo“ Tajsona neposredno pre borbe. Naime, Luis je dva puta tražio da se proveri „sumnjiva grudva“ ispod Tajsonove rukavice. Posle provere ispostavilo se da je u pitanju samo čvor pertli sa rukavica, ali tek kada je i Spinksov trener Edi Fuč potvrdio da nema ničeg sumnjivog, „Gvozdenom“ je dozvoljen ulazak u ring. Navodno, veoma iznervirani Majk Tajson se tada okrenuo ka svom treneru Kevinu Runiju i rekao mu: „Prebiću ovog momka.“ I vrlo brzo je ispunio ono što je obećao svom treneru. Inače, borba je u to vreme bila najskuplja ikada, organizatori su zaradili 70 miliona dolara, a od tog novca „Gvozdeni“ je inkasirao 20, a Spinks 13,5 miliona dolara.

Majk Tajson je "prebio" Majkla Spinksa.
Majk Tajson je „prebio“ Majkla Spinksa.

„Nije pokazivao nikakvo poštovanje prema meni pre borbe i hteo sam da plati za to svojim zdravljem. Nisam planirao da ga brzo nokautiram, želeo sam da to uradim sporije, kako bi što duže pamtio ovaj meč.“ – izjavio je Majk Tajson posle borbe.
Mnogi ljubitelji boksa kasnije su isticali da je pobeda protiv do tad neporaženog Spinksa bio vrhunac Tajsonovog bokserskog umeća. Razlog za takve trvdnje bio je i taj što je Spinks bio Tajsonov antipod: visok, vitak i naočit, miljenik nacije, olimpijski pobednik… Mnogi su tvrdili da je baš zbog toga najviše i „stradao“, doživevši brutalan nokaut. Nakon poraza od Tajsona, Majkl Spinks više nikada nije ušao u ring, a kako je za samo 91 sekundu stradao te junske večeri 1988. godine u Atlantik Sitiju, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On
Share This