Toni Nieminen – Već kao tinejdžer upisao se među sportske legende

Toni Nieminen - Već kao tinejdžer upisao se među sportske legende
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kao šesnaestogodišnjak, Toni Nieminen dečko iz Lahtija stigao je na Zimske Olimpijske igre u Albervil 1992. godine. Nije bio baš anonimus, ali svakako nije bio ni glavni favorit da osvoji neku od medalja. Ipak, kada je osvojio bronzu na normalnoj skakaonici, počelo je da se priča o njemu.
U Albervilu, 16-godišnji Nieminen je na dominantan način osvojio zlato na velikoj skakaonici. Sportski svet je ostao potpuno nespreman, zadešen. Kako to? Ko je uopšte taj Toni Nieminen? Kada je osvojio i zlato u timskom takmičenju, već su svi znali za njega. Za dve nedelje, Toni Nieminen je postao sa 16 godina i 259 dana najmlađi olimpijski šampion kod muškaraca, a uz to i svetska sportska super zvezda.Imao je osmeh i harizmu “koju ne možete da naučite”, imao je znanje i drsku mladost. U tim trenucima, novi “V” stil je bio na klimavim nogama. Kao i svaki revolucionar, Šveđanin Jan Boklev, koji ga je izmislio, od jedne polovine čovečanstva je smatran za genija, a od druge za potpunu budalu. Nieminen se nije libio da proba nešto novo i usavršavao je taj osporavani “V” stil u rodnom Lahtiju, daleko od očiju javnosti. I to njegovo “kockanje” sa novim stilom se isplatilo u Albervilu, 16-godišnji Nieminen je na dominantan način osvojio zlato na velikoj skakaonici. Sportski svet je ostao potpuno nespreman, zadešen. Kako to? Ko je uopšte taj Toni Nieminen? Kada je osvojio i zlato u timskom takmičenju, već su svi znali za njega. Za dve nedelje, Toni Nieminen je postao sa 16 godina i 259 dana najmlađi olimpijski šampion kod muškaraca, a uz to i svetska sportska superzvezda. Kada se nakon završetka igara u Albervilu vratio kući u Lahti, morali su da mu pruže policijsku pratnju, jer su njegove brojne obožavateljke bile previše agresivne.
Pored tri olimpijske medalje, Nieminen je osvojio te čarobne 1992. godine i veliki kristalni globus u Svetskom kupu. Karijera mu je nakon te godine kada je izabran i za sportistu godine u Finskoj kretala silaznom putanjom, iako je još bio tinejdžer. Ispostaviće se ipak da je slava došla prerano i mladi Finac nije mogao da se nosi sa njom. Utehu je polako počeo da traži u čaši, a niko nije uspevao da povuče ručnu. I pored toga što je 1994. godine na Planici postao prvi čovek koji je preskočio magičnu granicu od 200 metara i time se još jednom upisao u istoriju ski skokova, bilo je jasno da je to bila njegova “labudova pesma”.

I pored svih problema koje je imao van sportskog borilišta i velike borbe sa zavisnošću od alkohola, njegovi skokovi iz Albervila se nikad neće zaboraviti i ime Toni Nieminena ostaće ubeleženo zlatnim slovima u istoriji zimskih sportova. Ali nažalost njegove ime će stajati i kao podsetnik na to koliko može da bude težak teret slave koja dođe prerano.

Prethodni tekstKiša golova u Numansiji
Sledeći tekstMakazice anonimnog Lire za „Puškaša“