Tri žuta kartona na istom meču za Josipa Šimunića

Tri žuta kartona na istom meču za Josipa Šimunića
Tri žuta kartona na istom meču za Josipa Šimunića

Taj meč Mundijala ušao je u antologiju. I to zbog situacije za koju su mnogi verovali da ne može da se dogodi ni na mnogo manje važnijem duelu. Ipak, Grem Pol načinio je grešku koja će učiniti da Josip Šimunić postane globalno poznat. I to sve na meču koji je odlučivao ko će se plasirati u osminu finala Svetskog prvenstva…

Josip Šimunić nije isključen posle drugog žutog kartona

Sve se dogodilo 22. juna 2006. godine na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Hrvatska i Australija su igrali meč koji je direktno odlučivao ko će ići dalje. Konačnih 2:2 odvelo je „Kengure“ u osminu finala, a duel je zbog svoje važnosti obilovao tenzijom. I čini se da je baš zbog te tenzije hrvatski reprezentativac Josip Šimunić, kojeg mnogi sa ovih prostora pamte i po brutalnom prekršaju nad Sulejmanijem, dobio dva žuta kartona. Ali ne i crveni… Njega će dobiti tek nakon treće „opomene“. Tako će postati jedini fudbaler koji je na nekoj utakmici Svetskog prvenstva dobio čak tri žuta kartona!

Josip Šimunić je dobio crveni karton tek nakon dobijena tri žuta.
Josip Šimunić je dobio crveni karton tek nakon dobijena tri žuta.

Engleski sudija Grem Pol, glavni sudija na tom duelu, pokazao je Šimuniću žute kartone u 61, 89. minutu i na kraju susreta. Ipak, nakon što mu je pokazao drugi žuti karton zbog grube igre, propustio je priliku da ga pošalje u svlačionicu. Josip Šimunić je to iskoristio i ostao na terenu do kraja utakmice. Na kraju duela, sudija Pol je Šimunicu dodelio još jedan, ukupno treći žuti karton, i to zbog protesta. Tek nakon toga mu je pokazao i crveni karton. Mala sreća za Pola je da je meč završen nerešenim rezultatom 2:2 koji je Australiju vodio dalje. Da je rezultat kojim slučajem bio drugačiji, došlo bi sigurno do još većeg skandala.

Grem Pol je kasno shvatio svoju grešku

Grem Pol se nakon ove bruke, i velike medijske hajke, povukao na godinu dana iz fudbala. “Kada su Australijanci izjednačili na 2:2, bilo je dosta tenzije. Pre nadoknade isključio sam Emertona, a Šimuniću pokazao drugi žuti karton. Upisao sam ga tada u pogrešnu kolonu, kod australijskih igrača. U zadnjim sekundama utakmice dao sam mu i treći žuti karton i isključio ga. Trebalo mi je 20 minuta da shvatim kakvu sam grešku napravio… Da me je FIFA i izbrala da sudim finale, mislim da bih odbio. Šimunić mi je preko jednog hrvatskog sudije poslao dres sa potpisom. Nije bilo nikakve poruke. Mogao mi je barem nešto napisati. Kako bilo, dres mi je odlično poslužio za pranje automobila.“ – rekao je Grem Pol mnogo godina kasnije o toj čuvenoj situaciji.
Josip Šimunić je kasnije pričao da ga je Pol pomešao sa Australijancima zbog njegovog naglaska, jer je rođen u Australiji i priča engleski jezik sa tamošnjim akcentom. Uz to je rekao da ga je Pol razočarao što se nije rukova sa njim posle duela. Šta god bio razlog to je svakako jedna od najbizarnijih situacija u istoriji svetskih prvenstava. Kako je ona izgledala pogledajte na snimku pred vama.

Prethodni tekstNameštaljka Nemaca i Austrijanaca na SP-u u Španiji
Sledeći tekstBožija ruka