Vinko Bogataj – „Ikona“ nesreće

Vinko Bogataj -
Vinko Bogataj - "Ikona" nesreće
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Mart 1970. godine, takmičenje u ski skokovima u Oberstdorfu biće poprište stravičnog incidenta koji će doživeti takmičar iz Jugoslavije Vinko Bogataj. Karijera Bogataja nije propraćena nekim vrhunskim rezultatima, ali ju je definitivno obeležio taj pad, koji će igrom slučaja postati i globalno popularan…
Kada se Vinko Bogataj našao na zaletištu za svoj poslednji skok, uslovi su bili dosta loši. Padao je gust sneg, duvao je vetar, a zaletište je zbog leda na njemu bilo brže nego kod Vinkovog prethodnog skoka, pa će to dovesti do velikih problema za ovog skakača. Uz loše uslove, Bogataj je na taj skok čekao dosta dugo, zbog čega mu je polako padala koncentracija, što će dovesti do jezivog incidenta. Odmah kada se pustio sa početka zaletišta, Vinko Bogataj shvatio je da je ono dosta brže nego prethodno i pošto je išao prebrzo pokušavao je da uspori svoj zalet ili ga potpuno zaustavi, kako ne bi pao prilikom odraza. Ipak, dok to pokušava, Vinko gubi ravnotežu i pada na stranu, a potom velikom brzinom leti sa zaletišta na leđa pravo u publiku, koja se nalazila pored zaletišta i doskočišta. Usledili su jezivi trenuci, Bogataj se prilikom pada odbijao od zemlje i odlazio niz brdo, delovavši kao da je ozbiljno povređen i da je bez svesti.

Vinko Bogataj doživeo je stravičan pad u Oberstdorfu.
Vinko Bogataj doživeo je stravičan pad u Oberstdorfu.

Ipak, i pored toga što nije imao zaštitnu kacigu i što je pad zaista bio jeziv, može se reći da je Vinko Bogataj imao puno sreće, jer je u tom incidentu prošao „samo“ sa potresom mozga i prelomom skočnog zgloba. Uspeo je Vinko da se oporavi od tih povreda i da se godinu dana kasnije vrati takmičenju, ali do kraja karijere nije zabeležio ni jedan zapaženiji rezultat.
„Čekao sam 15-20 minuta pre tog skoka, bilo mi je dosta hladno i fizički nisam bio baš najbolje. U jednom trenutku nisam najbolje kontrolisao skiju, ali sam mislio da imam dovoljno vremena do kraja zaletišta. Međutim, išao sam brzinom od oko 100 km/h i od tog trenutka više se uopšte ne sećam šta se događalo.“ – govorio je kasnije Vinko Bogataj o svom padu u Oberstdorfu. Ipak, taj pad će na vrlo zanimljiv način doneti veliku popularnost Bogataju u Americi, a da on toga dugo godina neće ni biti svestan.

Vinko Bogataj i Muhamed Ali na proslavi emisije ABC televizije.
Vinko Bogataj i Muhamed Ali na proslavi emisije ABC televizije.

Sticajem okolnosti tog dana u Oberstdorfu je bila i ekipa jedne popularne sportske emisije ABC televizije. Oni će snimiti pad Vinka Bogataja, potom ga emitovati u svojoj emisiji, a onda i odlučiti da taj pad bude redovni deo segmenta emisije pod nazivom „Agonija neuspeha“. Snimak njegovog pada će u toj emisiji biti emitovan preko 1.500 puta, a zbog toga će Vinko Bogataj postati veoma popularan u SAD-u, gde će biti poznat kao „ikona“ nesreće i sportskog kraha. On će za svoju veliku popularnost u SAD-u saznati tek 1981. godine kada će dobiti poziv da prisustvuje obeležavanju dvadesetogodišnjici emotivanja tog popularnog sportskog šoua. Na toj proslavi Vinko Bogataj dobiće najveće ovacije publike, a prići će mu i legendarni Muhamed Ali sa željom da ga upozna.
Kako je izgledao jeziv pad koji se na sreću neće završiti fatalno po Vinka Bogataja, ali i koji će mu doneti veliku popularnost u SAD-u, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstJulija Gluško – Normalna, „ljudska“ reakcija ili nipodaštavanje protivnice?!
Sledeći tekstAlen Ajverson – Bez ponavljanja „greške“