Vlade i Peđa – Akcija koja je srušila šampionski tim Pistonsa

Vlade i
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U februaru 2004. godine, legendarna generacija Sakramento Kingsa je po poslednji put gostovala u „Oburn Hils Palasu“ u Detroitu. Naime, posle te sezone Kingsi su krenuli u „rebilding“ tima, pa je to bila poslednja sezona u kojoj su zajedno na parketu u dresu Kingsa bili Veber, Divac, Stojaković, Kristi, Bibi… Ipak, da meč ne bude zapamćen samo po tome, potrudili su se Vlade Divac i Peđa Stojaković, koji su posle sjajne akcije, tako karakteristične za ovaj srpski dvojac, doneli trijumf „Kraljevima“ u poslednjim sekundama susreta.
Sakramento Kingsi su te 2004. godine na gostovanje Detroitu otišli bez svoje prve zvezde Krisa Vebera. Ta činjenica, kao i činjenica da su Pistonsi te sezone igrali odličnu košarku (sjajnu igru krunisali su šampionskim prstenom), načinila je domaćine velikim favoritem u tom susretu. Ipak, Kingsi nisu imali nameru da se predaju, što se videlo od starta meča. Predvođeni pre svega Majkom Bibijem i Predragom Stojakovićem, dobili su ubedljivo prvu četvrtinu, ali ulaskom rezervista stanje na parketu se promenilo, pa su Pistonsi na „veliki odmor“ otišli sa malom prednošću. Drugo poluvreme donelo je rezultatsku klackalicu, niti jedna ekipa nije došla do veće prednosti, pa se ušlo u vrlo neizvesnu završnicu meča.

Fenomenalna generacija Kingsa je te 2004. godine gostovala u Detroitu.
Fenomenalna generacija Kingsa je te 2004. godine gostovala u Detroitu.

Kada je Majk Bibi posle ukradene lopte postigao poene za plus tri Kingsa na nešto više od minut do kraja, mnogi su pomislili da će to biti odlučujući trenutak susreta. Ipak, Čonsi Bilaps u narednom napadu Pistonsa pogađa trojku i donosi potpuni egal. Posle po još dva poena sa obe strane, na 24 sekunde do kraja susreta, gosti su imali poslednji napad pri nerešenom rezultata. Sasvim očekivano “Kraljevi” su prvo potrošili vreme, da bi na nešto više od 5 sekundi do kraja krenuli u realizaciju napada, i to tako što su loptu dali u ruke najiskusnijem igraču u svom timu, Vlade Divcu…
Legendarni srpski centar tada na 6 metara od koša fintira dodavanje ka Bibiju, čime uspeva da iz igre izbaci Tejšona Prinsa i Bena Valasa. Vlade potom kreće u prodor, ali posle samo jednog koraka ostavlja loptu iza leđa za Peđu Stojakovića, koji se prethodno oslobodio svog čuvara. U tom trenutku najbolji šuter lige, takve situacije nije propuštao, malo nagazeći liniju za tri poena, Peđa se diže na šut i “navođenim projektilom” sa preko 7 metara “cepa” mrežicu, za pobedu Kingsa rezultatom 96:94!

Vlade Divac i Peđa Stojaković su posle prelepe akcije doneli trijumf Kingsima u Detroitu.
Vlade Divac i Peđa Stojaković su posle prelepe akcije doneli trijumf Kingsima u Detroitu.

“Momak šutira kao Leri Bird. Čim je uputio šut, znao sam zbog načina na koji je izbacio loptu, da će ona završiti u košu.” – bio je prvi utisak posle Stojakovićevog koša tadašnje vedete Pistonsa Ričarda “Ripa” Hamiltona. Peđa Stojaković je na pitanje novinara da prokomentariše Hamiltonove reči, skromno odgovorio: “To je veliki kompliment, ali Leri Bird je legenda. Lepo od njega što je to izjavio, ali ne mislim da je u ovom trenutku realno poređenje sa njim.”
Iako je bio vrhunski šuter, Stojaković nije u karijeri rešio puno susreta. Možda će se i zbog toga navijači Sakramenta i fanovi Peđe Stojakovića još duže sećati završnice meča u Detroitu, koju je svojim šutem rešio srpski košarkaš. Kako je izgledala akcija koju su izveli Vlade i Peđa u “Oburn Hils Palasu” te 2004. godine, akcija kakvu je srpski dvojac tih godina često izvodio, ali i akcija koja je donela trijumf Kingsima nad budućim šampionima Pistonsima, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstŠerif – Pejton Mening
Sledeći tekstMihajlovićev gol Iranu