Žil Vilnev i Rene Arnu – Spektakularan duel u poslednjim krugovima

Žil Vilnev i Rene Arnu - Spektakularan duel u poslednjim krugovima
Žil Vilnev i Rene Arnu - Spektakularan duel u poslednjim krugovima
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Na Velikoj nagradi Francuske 1979. godine dominirao je Žan-Pjer Žabui. Francuz je vozeći za Reno prvo osvojio pol poziciju, a potom i ubedljivo trijumfovao na trci koja se održavala u Dižonu. Iako je to bila prva pobeda u karijeri za Žabuija, iako je trijumfovao pred domaćom publikom, o njemu se posle trke veoma malo pričalo, a „krivci“ za to su Žil Vilnev i Rene Arnu.
Žil Vilnev je te godine vozeći za Ferari imao sezonu karijere, jer je zabeležio tri pobede i na kraju šampionat završio na 2. mestu. Sa druge strane Rene Arnu je vozeći za Reno tek krčio put ka statusu jednog od boljih vozača u šampionatu, a jedan od ključnih trenutaka da postane veoma cenjen vozač dogodio se u Dižonu. Na trci za Veliku nagradu Francuske iza Žabuija vodila se velika borba za 2. mesto, a akteri su bili Vilnev i Arnu, inače dva velika prijatelja van staze.

Žil Vilnev i Rene Arnu vodili su spektakularan duel u finišu trke za Veliku nagradu Francuske.
Žil Vilnev i Rene Arnu vodili su spektakularan duel u finišu trke za Veliku nagradu Francuske.

Iako je Rene Arnu startovao drugi, a Žil Vilnev treći, boljom vožnjom tokom trke, Vilnev je u poslednja 3. kruga ušao sa malom prednošću u odnosu na Arnua u borbi za drugo mesto. Ipak, vozeći pred domaćom publikom, Arnu ne odustaje od 2. mesta i ubrzo napada i pretiče Vilneva, a onda kreće prava drama. Dva vozača su se u poslednjim krugovima nekoliko puta preticala, gurala se na stazi, završavala izvan staze i vodila veliku borbu, koja je bila na momente veoma opasna, ali u isto vreme i spektakularna i koja je potpuno u senku bacila trijumf Žabuija. Na kraju je preticanjem u poslednjem krugu Žil Vilnev došao do 2. mesta, koje će uspešno sačuvati do kraja trke i pored pokušaja Arnua da obezbedi duplu pobedu Renoa.
Nakon trke navijači su bili oduševljeni borbom koju su vodili Vilnev i Arnu, a mediji su pisali o spektaklu kakav nije do tada viđen u šampionatu Formule 1 u borbi za visok plasman. Dugo godina će borba Vilneva i Arnua biti u mnogim izborima među najspektakularnijim ikada u Formuli 1, a navijači će često isticati da su kasnije u Formuli 1 falili takvi dueli, u kojima će dva vozača „biti na ivici“ u pokušaju da obezbede što bolji plasman. Naravno, mnogi će opravdavati bezbednošću to što je takvih duela vremenom bivalo sve manje i manje i isticati da je borba Vilneva i Arnua bila veoma opasna i mogla se veoma lako tragično završiti.

Žil Vilnev, legenda Formule 1.
Žil Vilnev, legenda Formule 1.

Rene Arnu se kasnije za medije podsetio ovog duela koji mu je definitivno obeležio karijeru: „Trka u Dižonu 1979. godine bila je najbolja na svetu. Takva borba je bila moguća samo između Žila i mene, jer smo se mnogo dobro poznavali. Bilo je prilično opasno, posebno kontakti točkovima, ali sam znao da ćemo iskontrolisati situaciju. Na kraju nije bilo važno ko će završiti drugi, a ko treći, jer je najbitnija bila borba koja je viđena. Posle trke svi su govorili da je naša bitka bila poput bokserskog meča.“ – objasnio je Rene Arnu.
Sa druge strane, Žil Vilnev, koji će smrtno nastradati tri godine kasnije na Velikoj nagradi Belgije, znao je javno da istakne da je finiš trke u Dižonu nešto najbolje što se dogodilo u njegovoj karijeri, a kako je izgledala spektakularna borba koju su Žil Vilnev i Rene Arnu vodili na Velikoj nagradi Francuske 1979. godine u borbi za 2. mesto, koju mnogi smatraju za jedan od najboljih trenutaka u istoriji Formule 1, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Zuba“ Ronaldo – Ponižavanje odbrane Šalkea
Sledeći tekstHajner Brant – Pesnicom na slovenačke sudije