„Zuba“ Ronaldo – Ponižavanje odbrane Šalkea

"Zuba" Ronaldo – Ponižavanje odbrane Šalkea
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Malo je stvari koje se o Luisu Nazariu de Limi Ronaldu ne zna. Toliko je bio popularan i voljen da je malo nepoznanica oko njegove karijere. Dovoljno je reći da je za mnoge fudbalske poznavaoce najbolji igrač svih vremena i da ga proklete povrede nisu zaustavljale sa vremena na vreme, verovatno dileme oko toga ne bi ni bilo. Posle sjajnih evropskih partija u PSV-u i Barseloni, Ronaldo se seli u Italiju, u „grad mode“, ali onaj „plavo-crni“ deo. U Interu je igrao od 1997. pa sve do 2002. godine i prelaska u Real iz Madrida. Za to vreme odigrao je 68 utakmica i postigao 49 pogodaka i uspeo da dođe samo do jednog trofeja, UEFA kupa, mada mu je i „Skudeto“ bio veoma blizu. Verovatno se mnogi sećaju njegovih suza

Inter je dominanto došao do trofeja u Kupu UEFA

No, danas se podsećamo upravo jedne od utakmica iz sezone 1997/98, kroz koju je Inter „protutnjao“ kao brzi voz i u finalu ubedljivo savlado „zemljake“ sa „Čizme“, ekipu Lacija sa 3:0. Međutim, u utakmici koja je prethodila Laciju i Spartaku iz Moskve, u četvrtfinalu Inter je igrao protiv Šalkea 04. Prva utakmica odigrana je 3. marta 1998. godine na „Đuzepe Meaci“ pred 45.000 ljudi. Paljuka, Zaneti, Đorkaef, Simeone, Ronaldo, Zamorano… bili su zaista strah i trepet za sve ekipe koje im se nađu na drugoj strani terena. Šalke je takođe imao dobru ekipu. Međutim, ne dovoljno dobru da se odupre sjajnom italijanskom timu. Inter je ovu utakmicu dobio minimalnim rezultatom, 1:0. Ipak, mnogo više od sjajnog gola koji je u 16. minutu postigao upravo Ronaldo, pamti se njegovo „igranje“ sa odbranom Šalkea.

Ronaldo je u dresu Intera uspeo da osvoji Kup UEFA.
Ronaldo je u dresu Intera uspeo da osvoji Kup UEFA.

U jednom trenutku, Brazilac se našao sam ispred dva igrača Nemačkog tima. Bili su to Olaf Ton i Džon de Kok. Ronaldo je gradio loptu, a Ton se odmah zaleteo i pokušao da je oduzme. Međutim, „Zuba“ ju je elegantno sklonio iza noge, pa je ovaj ispao iz igre ne uspevši da se zaustavi. Na red je došao De Kok. On nije znao šta ga je snašlo…

Ronaldo je predriblao i De Koka

Ronaldo prvo sklanja loptu u stranu, a zatim je provlači kroz noge protivniko tako da i De Kok ispada iz ravnoteže, pa i pored povlačenja za dres ne uspeva da učini ništa značajno. Na kraju Ton se već bio vraćao i verovatno je malo i zasmetao Ronaldu, koji se sapleo i pao. Ipak, kontakt je, ako je uopšte i postojao, bio nedovoljan da sudija Urs Mejer pokaže na belu tačku. Iako ova akcija Ronalda nije krunisana golom ili bar jedanaestercem, bila je to sjajna minijatura, driblinzi zbog kojih je „pravi“ Ronaldo toliko prirastao za srca ljubiteljima igre sa loptom.
Ovakve akcije dovodile su tribine do „tačke ključanja“. Najednom bi ceo stadion skandirao ime jednog od najvećih koji je ikada viđen na travnatim terenima. Podsetite se kako je izgledao Ronaldov dribling, samo jedan u „milionu“ lepih poteza zbog kojih je Brazilac bio nemerljivo popularan i obožavan širom planete:

Prethodni tekstKada je Manu Đinobili „odneo“ Alena i spektakularno zakucao preko Boša
Sledeći tekstŽil Vilnev i Rene Arnu – Spektakularan duel u poslednjim krugovima