Alesandro Kostakurta – Kako zaustaviti „Zubu“ Ronalda

Alesandro Kostakurta – Kako zaustaviti
Alesandro Kostakurta – Kako zaustaviti "Zubu" Ronalda

Mnogi kažu da je fudbal nekada bio mnogo grublja igra. Startovi su bili mnogo oštriji, a kriterijum za dobijanje kartona je bio potpuno drugačiji. Oni koji su gledali kako igra jedan od najboljih svih vremena, Luis Nazario da Lima Ronaldo, sećaju se da ga odbrambeni igrači nisu štedeli. Kada bi videli da mu ne mogu ništa tehnički i da je sa loptom višestruko nadmoćniji, pribegavali bi agresivnim, grubim startovima, koji su za posledicu mogli da imaju ozbiljne povrede. Na kraju krajeva, svima je poznato koliko problema je Brazilac imao sa kolenima. Kada se na snimcima pogleda kakve je startove doživeo u karijeri, mnogi kažu da su ta kolena dugo i izdržala. Danas vas podsećamo na samo jedan od mnogih takvih startova…

Veoma grub start Kostakurte

Vraćamo se u sezonu 1997/98, onu u kojoj je Ronaldo debitovao u Seriji A. Igrala se prva utakmica Kupa Italije u kojoj je Milan kao domaćin „razbio“ gradskog rivala sa čak 5:0. Igrali su veoma tvrdo i agresivno igrači u crveno-crnim dresovima i napravili veliki broj faulova. Jedan od najboljih pokazatelja kako se odvijao meč bio je start Kostakurte nad Ronaldom. On je rasplamsao strasti na terenu. Iako ga je Ronaldo već prošao, Italijan nije oklevao već mu je uleteo u noge i srušio ga na travu. Sve je igledalo veoma bolno. Brazilac je ostao da se previja na travi dok su saigrači odmah skočili da ga zaštite…

Alesandro Kostakurta je pokušavao na sve načine da zaustavi Ronalda.
Alesandro Kostakurta je pokušavao na sve načine da zaustavi Ronalda.

Koliko je teško bilo čuvati Ronalda prisetio se posle mnogo vremena Alesandro Kostakurta: „Ronaldo je bio snažan, brz i zbog njega smo svi izgledali smešno i veoma loše na terenu. Bio je pravi seronja, jer je uživao gledajući nas odbrambene igrače kako jedemo travu za njim.“ – slikovito je objasnio popularni „Bili“. „Svi najbolji štoperi moje generacije reći će vam da je najteže bilo čuvati Ronalda. Među njima su Paolo Maldini, Alesandro Nesta, Fabio Kanavaro, Ćiro Ferara… Noću sam inače uvek mirno spavao osim noć pre utakmice protiv Ronalda.“ – priznao je slavni Italijan. „On je uživao u fudbalu. Imao je tehniku kakvu nikad niko nije imao. Čak sam zbog njega završio mnogo puta na travi. Ronaldo je bolji od Maradone. Bolji je i od Kristijana Ronalda i Mesija.“ – zaključio je Kostakurta.

Alesandro Kostakurta i Ronaldo su kasnije postali saigrači

Zanimljivo je i to da je Ronaldo u Januaru 2007. godine zaigrao za Milan i pet meseci bio saigrač Kostakurte, koji je nakon toga završio bogatu karijeru. Zbog toga njegove reči kao igrača koji je igrao u suprotnom ali i istom timu sa „Zubom“ treba uzeti kao veoma relevantne. Da je ovaj način čuvanja Ronalda bio veoma popularan u to vreme pokazao je i Maldini na revanšu ove utakmice kada je lopta mogla da prođe, ali Ronaldo ne, o čemu ste već mogli da čitate na našem sajtu.
Podsetite se kako je izgledao start Kostakurte na Ronaldu davne 1998. godine, kao jedan od malobrojnih načina da se ovaj mađioničar sa loptom zaustavi:

Prethodni tekstDeni Ejndž – Najprljaviji košarkaški potez ikada?!
Sledeći tekstŽan Patri – „Ludačko“ osvajanje poena