Ben Džonson – Trka protiv konja i automobila

Ben Džonson – Trka protiv konja i automobila
Ben Džonson – Trka protiv konja i automobila
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Ben Džonson je bio Svetski rekorder na 100 metara, na Olimpijskim igrama u Seulu pobedio je ubedljivo u trci na 100 metara i to ispred Karla Luisa, postao je heroj u Kanadi, ali se onda sve to promenilo samo nekoliko dana kasnije. Ben Džonson je bio pozitivan na doping testu posle te finalne trke u Seulu, proglašen je za prevaranta, oduzeta mu je zlatna medalja i Svetski rekord i čekala ga je duga suspenzija. Posle trogodišnje suspenzije, Džonson se vratio na stazu, ali i pored toga što nije imao zapažene rezultate, ubrzo je opet pao na doping testu i ovog puta je doživotno suspendovan. Ben Džonson je tvrdio da mu je sve namešteno, da su svi sprinteri bili dopingovani, ali da je samo on kažnjen zato što je „pomutio slavu“ legendarnom Karlu Luisu, koji se po njemu još više dopingovao od njega. O tome da li je Ben Džonson žrtva zavere ili prevarant, čitajte na našem sajtu, a danas ćemo se podsetiti prve trke Džonsona posle doživotne suspenzije i to krajnje neobične.
U Šarlottaunu u Kanadi, u oktobru 1998. godine održan je događaj koji je nazvan „First interspecies Olympics“. Bila je to zapravo trka atletičara Bena Džonsona protiv jednog automobila, kasačkog grla i konja koji je trčao galop, a sav prihod od ulaznica i TV prava odlazio je u humanitarne svrhe. Pravila su bila jednostavna, Džonson je trčao 80 metara, konj koji je galopirao 100, kasačko grlo 120, a automobil je imao zadatak da pređe 140 metara. Tog dana u Šarlottaunu padala je jaka kiša tokom celog dana, ali to nije sprečilo preko 5000 gledalaca da se okupi na hipodromu i prisustvuje istorijskoj i gotovo nikada viđenoj trci. Mnogi navijači su verovali u Džonsona, govorili su da će bivši heroj Kanade, kojeg su tada mnogi već smatrali za jednog od najvećih sportskih prevaranata ikada, iako je imao već punih 36 godina, uspeti da trijumfuje u trci i pokaže da je zaista neverovatno brz. Treba istaći i da su konji koji su uzeli učešće u trci bili iz cenjene ergele, ali i veoma mladi i bez profesionalnih trka, pa niko nije znao kako će se oni snaći u svom prvom „javnom nastupu“ i kako će reagovati na veliku buku.

Grlo "Windsong" je ubedljivo trijumfovalo u neobičnoj trci koja se održala u Šarlottaunu.
Grlo „Windsong“ je ubedljivo trijumfovalo u neobičnoj trci koja se održala u Šarlottaunu.

Ubrzo je dilema otklonjena, grlo „Windsong“ kojim je upravljao džokej Lojd Dafi, ubedljivo je trijumfovalo u trci, ispred kasačkog grla, Bena Džonsona i automobila. Ben Džonson je umalo završio drugi, bio je veoma blizu kasačkom grlu, ali pobeda je bila veoma daleko, pošto je grlo „Windsong“ veoma odmaklo. Ipak, treba istaći i da je pitanje da li su grla bila idealno postavljena i da li nisu bila bliže cilju nego što je planirano, ali je to, ipak, posle trke ostalo u drugom planu.
Javnost je posle trke smatrala da je to bila samo „cirkuska predstava“ i pokušaj Bena Džonsona da se „opere“ u javnosti, što je njegov agent demantovao: „Ovo nije bio cirkus i Ben nije cirkuzant. Ne zaboravite da je ovaj događaj organizovan kako bi prikupili novac za decu koja imaju životno opasne bolesti.“ – rekao je Džonsonov agent Moris Črobotek. „Nadam se da ću biti vraćen na stazu i dobiti priliku da se takmičim protiv najboljih. Ako me javnost prihvata, voli i želi da se vratim, nadam se da će mi oprostiti. Svi smo mi ljudska bića, svi pravimo greške i svi zaslužujemo oproštaj i šansu da nastavimo sa životom.“ – izjavio je posle trke Ben Džonson.

Ben Džonson je smatrao da zaslužuje šansu da se ponovo takmiči, ali na kraju ipak nije dobio priliku da se vrati na stazu.
Ben Džonson je smatrao da zaslužuje šansu da se ponovo takmiči, ali na kraju ipak nije dobio priliku da se vrati na stazu.

Ono što je, takođe, izazvalo dosta pažnje posle trke bila je i žalba svih učesnika na uslove na stazi. Ben Džonson i vozač automobila smatrali su da nisu zabeležili bolji rezultat u trci zbog blatnjave i klizave staze  koja ih je omela i da je trka možda trebala da bude pomerena, a istog mišljenja je bio i džokej u sulkama. „Staza je bila blatnjava, a moj konj nije imao adekvatnu obuću i mislio sam da će klizati po stazi koja je bila loša. Ali je on, ipak, sve dobro podneo.“ – izjavio je posle trke Lojd Dafi, džokej pobedničkog grla „Windsong“.
Trka u Šarlottaunu je svakako istorijska, a iako je imala humanitarni karakter, mnogi su smatrali da je organizovana isključivo kako bi poboljšala imidž prevaranta koji je Ben Džonson imao u sportskoj javnosti. Kanadski atletičar nikada više nije dobio priliku da trči takmičarsku trku, a navodno je odbijao učešće na sličnim događajima kao što je bio onaj u Šarlottaunu, pa je po pričama jednom odbio da se u Americi trka protiv geparda. Bez obzira kakvo mišljenje imali o Benu Džonsonu, trka iz oktobra 1998. godine je svakako neobična i na neki način istorijska, a kako je izgledalo kada su na trkačkoj stazi „koplja ukrstili“ bivši vrhunski atletičar, dva konjska grla i automobil, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstAna Ivanović – Poen protiv Šarapove koji je „naterao publiku da ustane“
Sledeći tekstĆiro Blažević – „J*** te Batistuta“