Slobodan Boba Živojinović – Sendvič na meču

Šampion Australijan opena u tenisu 1985. godine je postao Stefan Edberg, ali toga se verovatno seća veoma mali broj ljudi. Ipak, ono čega se svi sećaju sa tog turnira je antologijski meč četvrtfinala između Džona Mekinroa i Slobodana Bobe Živojinovića i poteza Bobe Živojinovića koji i danas preko 30 godina kasnije niko nije zaboravio.
U četvrtom setu (Mekinro je vodio sa 2:1 u setovima) Boba Živojinović je vodio sa 2:0 i na servisu je bio Mekinro. Džon je osvojio lako prvi poen u gemu, da bi onda u drugom poenu posle jedne sudijske korekcije vidno iznerviran tom odlukom „velika prznica“ Džon Patrik Mekinro, krenuo da se raspravlja sa glavnim sudijom tog meča. Kako je Džon to često radio da bi pre svega malo poremetio protivnike i kako je znao da će se to odužiti, Boba Živojinović se odlučio na nesvakidašan, ali veoma originalan potez. Otišao je u ložu, seo, prekrstio noge i poslužio se sendvičem i vodom (nudili su mu i šampanjac, ali je Boba to odbio). Taj njegov potez je dodatno iznervirao Mekinroa koji sigurno nije očekivao da će mu neko „ukrasti“ predstavu i do kraja meča je odigrao jako loše, što je Boba iskoristio i napravio preokret, dobivši prvo četvrti, a potom i peti set (poslednji set je dobio čak sa 6:0).

Boba Živojinović jeo je sendvič na meču protiv Mekinroa i tako "ukrao predstavu" Amerikancu.
Boba Živojinović jeo je sendvič na meču protiv Mekinroa i tako „ukrao predstavu“ Amerikancu.

„Ah, taj sendvič… Neverovatna je stvar da bilo gde da odem, ne samo kod nas ili u bivšoj Jugoslaviji, već širom sveta, taj sedvič me prati. Verovatno je simbol moje teniske karijere… Kada sam ja uhvatio ritam i počeo da vladam na terenu, Mekinro je to osetio i onda je, kako to kažu u teniskom žargonu, hteo malo da me ‘ohladi’. On je mislio da ću ja sad tu da stojim, on će malo kod sudije, nešto tobož da mu objasni i tako to. Međutim, shvatio sam šta je želeo. Poštujem Džona kao jednog od najboljih tenisera na svetu, ali ja sam odrastao na beogradskom asfaltu i nisam hteo da budem deo njegove predstave. Odmah sam se povukao sa terena, bilo mi je super – dobijem stolicu, sednem i dignem noge, uzmem i sendvič. Bio sam gladan je li, dugo smo igrali. Neki Australijanac pored mi dodaje i šampanjac, ali mu se zahvaljujem jer moram da nastavim. Sendvič je bio super. I, onda odjednom se digao ceo stadion – aplauz, energija…

Boba Živojinović pričao je za medije mnogo godina kasnije o meču sa Mekinroom.
Boba Živojinović pričao je za medije mnogo godina kasnije o meču sa Mekinroom.

Tu energiju televizija ne može da prenese, nešto fascinantno. Ta slika je obišla svet. Mekinro se tu našao u čudu. On je završio svoju priču kod sudije, ja se vratim na teren, kad ono – aplauz. Ogroman aplauz. Dolazim na liniju, on servira, treba da nastavimo, udari lopticu onako nekoliko puta, stane, pogleda me i kaže – ‘You’re gonna pay for this’ (platićeš mi za ovo). Onda krene da servira, a ja samo kažem ‘not ready’ – nisam spreman da vratim servis. E, sad ja idem kod sudije. Kažem mu: ‘Izvinite, molim vas, jeste li čuli šta mi je rek’o? On meni preti! Kako ću ja da nastavim da igram meč? Opomenite ga molim Vas’. I, tu je bio kraj – zato je peti set završen 6:0 za mene. Poslednji ritern mu je otišao van stadiona. Dobio je i kaznu zato što se nije pojavio na konferenciji za štampu posle meča, bio je i suspendovan na tri meseca.“ – ispričao je Boba Živojinović mnogo godina kasnije za beogradske medije o čuvenoj sutaciji iz meča sa Mekinroom.
Podsetite se i uživajte u potezu Bobe Živojinovića koji je svakako jedan od najprepričivanijih i najzanimljiviji u teniskoj istoriji.

Author: Miloš

Share This Post On
Share This