Čilavert i Roberto Karlos – Skandalozno pozdravljanje

Čilavert i Roberto Karlos – Skandalozno pozdravljanje
Čilavert i Roberto Karlos – Skandalozno pozdravljanje

O protagonistima današnje priče ne treba trošiti reči. Hoze Luis Čilavert, legendarni golman i kapiten Paragvaja, čovek koji je proglašavan za najboljeg golmana na svetu čak tri puta, postigao het-trik, nadavao se golova iz slobodnih udaraca, postavio je mnoge rekorde koje će golmani u budućnosti teško oboriti. Sa druge strane, omaleni brazilski defanzivac, Roberto Karlos, važi za jednog od najboljih na svojoj poziciji u istoriji fudbala. Brz poput metka, razornog šuta i ubitačan iz „slobodnjaka“, Karlos je pre svega u dresu Brazila i Real Madrida osvojio gotovo sve što se osvojiti može i ko god da sastavlja tim od idealnih jedanaest teško da na poziciji levog beka može da izostavi njega. Međutim, koliko god pozitivnih stvari znali o njima postoji jedna negativna koja se dogodila davne 2001. godine, a koja je zgrozila sve one koji su imali priliku da je vide.
Dana 15. avgusta reprezentacija Brazila je u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, u Porto Alegreu, dočekala ekipu Paragvaja. Kako to obično biva u mečevima Južnoamerikanaca, na terenu nije bilo ni malo džentlmenstva. Uz mnogo grubih startova, provokacija i žutih kartona, meč je završen pobedom domaćina od 2:0, što je i bilo očekivano. Mađutim, prvi minuti posle kraja meča bili su podjednako napeti kao i sama utakmica. Kadar je bio na Robertu Karlosu i Čilavertu, koji su prilazili jedan ka drugom sa tendencijom da se pozdrave i čestitaju, kako to obično bude posle sportskih događaja. A onda se dogodio šokantan detalj, Paragvajski golman se približio Karlosu i pljunuo ga pravo u lice. A dok je mirno odlazio, kao da se ništa nije dogodilo, Roberto Karlos se povio i prekrio lice rukama.

Hoze Luis Čilavert pljunuo je Roberto Karlosa posle meča Brazil - Paragvaj.
Hoze Luis Čilavert pljunuo je Roberto Karlosa posle meča Brazil – Paragvaj.

Ovaj događaj iznenadio je mnoge i bacio senku na, do tada većini simpatičnog i harizmatičnog golmana koji daje golove. Nikom nije bilo jasno zašto se to dogodilo, iako je Čilavert bio poznat kao neko ko je konstantno imao čarke sa protivnicima na terenu. FIFA je na ceo događaj brzo reagovala i izrekla kaznu od četiri meča suspenzije za golmana Paragvajske reprezentacije. Odmah posle izricanja disciplinske mere, Hoze Luis Čilavert je uz najavu žalbe na ovu odluku izjavio: „Ne kajem se za ono što sam uradio. Naprotiv, uradio bih to ponovo, jer me je Roberto Karlos konstantno vređao… moju porodicu, moju majku. Nisam više mogao da izdržim i pljunuo sam ga. Realno, zaslužio je da mu slomim facu.“ Govoreći o incidentu „hladne glave“ Čilavert se mnogo godina kasnije prisetio celog događaja i izjavio: „Brazilci su započeli ’rat’. Njihov trener (Skolari) je izjavio da ja imam četristo kilograma. Na prvom korneru, kada je napravljen faul, ’patuljak’ je pokazao na mene i rekao ’Ustaj, indijancu!’ Posle toga, kada su postigli gol, uhvatio se za genitalije i provocirao me. Kada je meč bio pri kraju pokazivao je na semafor, a kada se utakmica završila i kada je trebalo da se pozdravimo, rekao mi je –’Indijancu, pobedili smo 2:0, bio si očajan, i udario me’. Tada sam se branio i pljunuo ga. Svi u fudbalu znaju da je Roberto Karlos provokator. Uvek radi iste stvari i kasnije ne priznaje svoje greške i pravi se nevin.“
Roberto Karlos nije se puno izjašnjavao povodom ovog incidenta, a ružne scene, ostale su i posle toliko godina kao mrlja u karijeri Paragvajca. Podsetite se kako je izgledala ružna scena nakon utakmice Brazila i Paragvaja i napišite nam u komentaru vaše viđenje cele situacije i ponašanja učesnika u njoj:

Prethodni tekstŽarko Paspalj – Savršeno poluvreme protiv „Dream team“-a
Sledeći tekstKalil Mek – Samo levicom na čoveka od 150 kilograma