Emotivni slom Pita Samprasa

Emotivni slom Pita Samprasa
Emotivni slom Pita Samprasa

Tog 24. januara 1995. godine u spektakularnom meču i posle skoro 4 sata rovovske borbe, Pit Sampras je posle preokreta savladao Džima Kurijera sa 3-2 u setovima i plasirao se u polufinale Australijan opena. Osim po sjajnom tenisu i preokretu Samprasa posle izgubljena prva dva seta, ovaj duel pred 15.000 ljudi u Melburnu, pamtiće se u sportskoj istoriji po dešavanjima na startu petog seta i emotivnom slomu jednog od najboljih tenisera svih vremena…
Dok se Pit Sampras spremao da svojim servisom započne peti set, jedan od navijača mu je dobacio: „Pobedi za svog trenera!“ Ta rečenica je Pita potpuno poremetila, već tokom samog gema su mu se videle suze u očima, da bi u pauzi između prvog i drugog gema potpuno briznuo u plač. Pokušao je Sampras polivanjem vode preko očiju i prekrivanjem lica peškirom da sakrije suze, ali nije mogao. I kada se vratio na teren Sampras je plakao između svakog poena, a u jednom trenutku činilo se neće moći da servira od suza. Videvši da je njegovom protivniku mnogo teško, Džim Kurijerer je pokušao da malo oraspoloži svog dobrog prijatelja Pita Samprasa: „Pite, ako nisi dobro, možemo mi meč da nastavimo sutra!“ – dobacio je malo u šali, a malo i u zbilji Kurijer. Ipak, Sampras je uspeo da se pribere i da trijumfalno privede meč kraju, posle čega je usledio vrlo emotivni zagrljaj sa Kurijerom. Iako i dalje mnogima nije bilo jasno šta se zapravo dešavalo tokom meča, objašnjenje je stiglo vrlo brzo.

I kada se vratio na teren Sampras je plakao između svakog poena, a u jednom trenutku činilo se neće moći da servira od suza. Videvši da je njegovom protivniku mnogo teško, Džim Kurijerer je pokušao da malo oraspoloži svog dobrog prijatelja Pita Samprasa: „Pite, ako nisi dobro, možemo mi meč da nastavimo sutra!“ - dobacio je malo u šali, a malo i u zbilji Kurijer. Ipak, Sampras je uspeo da se pribere i da trijumfalno privede meč kraju, posle čega je usledio vrlo emotivni zagrljaj sa Kurijerom.
Pit Sampras i Džim Kurijer – Zagrljaj posle meča na Australijan openu 1995. godine

Nekoliko dana pre meča sa Kurijerom, tadašnjem treneru i velikom prijatelju Pita Samprasa Timu Guliksonu je pozlilo na treningu, pa ga je „Pistol Pit“ odveo kod lekara. Gulikson, koji je i pored zdravstvenih problema insistirao da bude sa Samprasom tokom Australijan opena, imao je urođene srčane probleme (što mu je otkriveno samo mesec dana ranije), ali i doživeo dva možadana udara, primljen je u bolnicu, gde mu je posle ispitivanja utvrđeno da je doživeo i treći moždani udar, ali i da verovatno boluje od karcinoma na mozgu. Procena lekara je bila da mu nije ostalo mnogo od života, a dan pre meča sa Kurijerom, Tim Gulikson je poslat u SAD, radi dodatnih ispitivanja i nastavka lečenja. Sampras je naravno samo mislio o toj tragičnoj situaciji sa njegovim prijateljem, uopšte nije mogao da se fokusira na meč sa Kurijerom, a još kada je čuo već pomenutu rečenicu iz publike, to je učinilo da više nije uopšte bio u stanju da kontroliše svoje emocije.
„Obojica smo ostavili srce na terenu. Uopšte nisam nezadovoljan što sam izgubio, jer sam igrao dobro i dao sve od sebe, ali me je snaga izdala. U petom setu je jedino pitanje bilo ko će se od nas dvojice prvi srušiti, jer smo obojica bili preumorni.“ – rekao je posle meča na konferenciji za štampu Džim Kurijer. Kada je on završio obraćanje medijima, na njegovo mesto je došao Pit Sampras, koji je i pred „sedmom silom“ briznuo u plač, pa je uz aplauz podrške novinara, konferencija prekinuta na 20-ak minuta, dok se Sampras malo ne pribere.

Pit Sampras je na kraju stigao do finala na tom Australian openu, u kome je poražen od Andrea Agasija. Nažalost, Timu Guliksonu je dijagnoza potvrđena u Americi i on je godinu dana kasnije sa samo 44 godine preminuo u SAD-u.
Pit Sampras i Tim Gulikson.

Pošto je uspeo nekako da se smiri, „Pistol Pit“ se obratio novinarima: „Nadam se da ću uspeti da se oporavim od svega što se dešava ovih dana. Zaista sam srećan što sam nisam odustajao i što sam se borio do kraja.“ – rekao je Sampras, ne želevši da komentariše svoj emotivni slom tokom meča. Po sletanju aviona u Los Anđeles, novinari su sačekali Guliksona i pitali ga da prokomentariše pobedu njegovog pulena protiv Kurijera: „Nisam gledao meč, jer sam bio u avionu, ali Pit zaslužuje sve čestitke što je uspeo da preokrene meč protiv šampiona kakav je Džim Kurijer. Ponosan sam na njega!“ – rekao je Gulikson novinarima u SAD-u.
Pit Sampras je na kraju stigao do finala na tom Australijan openu, u kome je poražen od Andrea Agasija. Nažalost, Timu Guliksonu je dijagnoza potvrđena u Americi i on je godinu dana kasnije sa samo 44 godine preminuo u SAD-u. Kako je izgledao trenutak kada je „Pistol Pit“ doživeo emotivni slom na meču sa Kurijerom, zbog teške bolesti njegovog trenera i velikog prijatelja Tima Guliksona, i plakanje legendarnog šampiona u Melburnu pred 15.000 ljudi, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstČovek koji je simuliranju dao novu dimenziju
Sledeći tekstKada Mihajlović pruži šansu: Matrijeva izmena kojoj se i sam nasmejao