Flojd Mejveder – Nokaut na „kvarno“

Posle meča Tajsona i Holifilda, u kome je „Gvozdeni Majk“ odgrizao parče uveta Holifildu, Mekolovih suza protiv Lenoksa Luisa i Golotinih niskih udaraca protiv Bouvija, malo šta je moglo da iznenadi ljubitelje “plemenite veštine”. Ipak, onda se u septembru 2011. godine, u meču velter kategoriji između Flojda Mejvedera i Viktora Ortiza dogodio novi bokserski skandal, koji je žestoko potresao ovaj sport.
Viktor Ortiz je u tom meču protiv Mejvedera branio titulu, a tu borbu za šampionski pojas obeležila je kontroverza u četvrtoj rundi. U toj rundi sve je počelo Ortizovim napadom na Mejvedera, kome je to bio prvi meč posle šesnaestomesečne pauze. Saterao je tada Ortiz Mejvedera u ugao i počeo žestoko da ga udara. Kako su ušli u klinč, Ortiz je Mejvedera, koji je pokušao da ga zadrži “grljenjem”, udario glavom. Sudija u ringu Džo Kortez je to primetio, odmah zaustavio borbu i kaznio Ortiza oduzimanjem poena. Ortiz se potom (pitanje koliko iskreno) izvinio Mejvederu, “prijateljski” ga potapšao, čak i poljubio, i onda je krenuo da se udalji od njega i da sačeka znak sudije, pre nego što ponovo krene u borbu.

Flojd Mejveder udara "na kvarno" Ortiza.
Flojd Mejveder udara „na kvarno“ Ortiza.

Čim je malo odmakao, Mejveder ga je ne sačekavši da Ortiz digne gard, kombinacijom levog i desnog krošea poslao na pod. Bilo je očigledno da sudija nije dao znak za nastavak borbe, a nakon prvog, nedovoljno preciznog udarca, Ortiz je začuđeno gledao sudiju, pogledom protestujući zbog udarca. U tom stanju dočekao je i drugi udarac, od koga nije uspeo da se oporavi i da se podigne sa poda. Titula u velter kategoriji otišla je u ruke Mejvedera, koji je pobedio po bokserskim pravilima, ali suprotno duhu “plemenite veštine”.
“Bili smo spremni za borbu nakon pozdrava. U ringu morate uvek da budete spremni na odbranu. Mislim da sam bio bolji, a ukoliko Ortiz bude želeo revanš, dobiće ga.” – pokušao je Flojd Mejveder posle meča bar malo da se opravda. Ipak, publika pokraj ringa nije imala razumevanja za njegov potez, pa je 15000 ljudi u „MGM Grand Garden Areni“ u Las Vegasu, ispratila Mejvederov izlazak iz hale zvižducima i glasnim negodovanjem.
Kako je izgledala kontroverzna pobeda velikog bokserskog šampiona, koja se smatra za jednu od najnesportskijih u istoriji “plemenite veštine”, podsećamo vas ovog trenutka.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This