Geri Pejton i Šon Kemp – „Aley-oop“ za istoriju

Geri Pejton i Šon Kemp -
Geri Pejton i Šon Kemp - "Aley-oop" za istoriju

Geri Pejton i Šon Kemp su za mnoge najatraktivniji duo u istoriji košarke. Igrajući zajedno 8 godina u dresu Sijetl Supersoniksa ostvarili su velike uspehe, predvodili ovu franšizu do finala NBA lige, ali i izveli mnoge poteze kojima su oduševljavali publiku širom planete. Jedan od najatraktivnijih i verovatno najpoznatijih, izveli su 28. aprila 1992. godine na meču sa Voriorsima.
Tog dana u „Sijetl Centar Koloseumu“ igrao se treći meč prve runde doigravanja Zapadne konferencije. Supersoniksi su dočekali Voriorse, a pošto je rezultat u seriji bio 1-1, mnogi su smatrali da će baš taj duel biti odlučujući za krajnji ishod serije. Prema očekivanjima duel je bio veoma neizvestan, pa iako su domaćini imali 5 poena prednosti na poluvremenu, gosti boljom igrom u drugom delu uvode susret u produžetak. U dodatnih pet minuta potpuna neizvesonst se nastavila, pa je na ulasku u poslednji minut rezultat bio nerešen, a gosti su bili u napadu. Voriorsi su odigrali dobar napad za Krisa Malina, koji se nalazio sam u uglu terena, ali ipak promašuje otvoren šut, a domaći igrači dolaze do skoka pod svojim obručem. Igra u tranziciji bila je jedan od prepoznatljivih znakova Supersoniksa tih sezona, a zašto je tako, videlo se baš u tim trenucima…

Geri Pejton i Šon Kemp, za mnoge najatraktivniji duo u istoriji košarke.
Geri Pejton i Šon Kemp, za mnoge najatraktivniji duo u istoriji košarke.

Geri Pejton dobija loptu od saigrača i odmah pokreće brzi kontranapad svog tima, koji odlično prati Šon Kemp, a onda kada se približio liniji za tri poena na protivničkoj polovini, Pejton šalje prelepo lob dodavanje bilzu obruča koša gostiju. Šon Kemp posle fantastičnog trka „poleće“ i hvata loptu blizu obruča, a potom je silovito sa dve ruke prikucava u koš. Bilo je to fenomenalno, spektakularno zakucavanje, koje je Kemp „začinio“ „okretom“ na obruču, a potom i legendarnim trkom ka svojoj polovini i proslavi sa saigračima, dok je na tribinama bila prava „ludnica“. Navijači su „u transu“ slavili neverovatno zakucavanje Kempa, koje je oduševilo i komentatora susreta, ali i mnogobrojne košarkaške fanove širom planete. Mnogi su kasnije „aley-oop“ koji su izveli Geri Pejton i Šon Kemp u finišu meča sa Voriorsima proglasili za najbolje izvedenu atraktivnu akciju ovog tipa ikada.
Na „krilima“ sjajne akcije Pejtona i Kempa, Soniksu su uspeli da dobiju treći duel serije, a kasnije i četvrti, koji je obeležio još jedno spektakularno zakucavanje Kempa, i da se plasiraju u polufinale Zapadne konferencije. Kako je izgledao fenomenalan „aley-oop“ Gerija Pejtona i Šona Kempa, koji mnogi smatraju za najbolji ikada, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDenis Dikson – Dva lažnjaka koja su izbacila ceo protivnički tim
Sledeći tekstDejvid Bekam – „Lasersko navođenje“ za Ronalda