Gol u finalu Lige šampiona koji je Klajverta vinuo u orbitu

Gol u finalu Lige šampiona koji je Klajverta vinuo u orbitu
Gol u finalu Lige šampiona koji je Klajverta vinuo u orbitu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U to vreme trener Ajaksa Luj Van Gal umeo je da kaže: „PSV ima Ronalda, mi imamo Klajverta!“ Patrik Klajvert, legenda „Kopjanika“, debitovao je za Ajaks 21. avgusta 1994. godine u finalu Superkupa protiv Fejnorda. Odmah je pogodio na prvom meču, bilo je 3:0 za tim iz Amsterdama, a Patrik je postigao poslednji gol na meču i odmah na debiju osvojio prvi veliki trofej u karijeri. Kasnije je nastavio da „rešeta“ i samo je Ronaldo mogao da postigne više golova od njega u Holandiji. Ipak, postao je najbolji Ajaksov strelac u istoriji ovog kluba. Osvojio je i mnogo trofeja, među kojima je i titulu šampiona sa Ajaksom i to bez poraza.

Ajaksova fenomenalna sezona

Možda i vrhunac Klajvertove karijere bilo je finale Lige šampiona 1995. godine protiv branioca titule Milana. Način na koji je Ajaks stigao do tog meča bio je veličanstven. Dve pobede u grupnoj fazi nad osvajačem iz 1994. godine i zatim remi u Minhenu i pobeda protiv Bajerna od 5:2 kod kuće, nalepša su sećanja iz tog nepobedivog pohoda do finala, u kojem su na strani obično igrali bez golova, a kod kuće punili mrežu gostiju. A u finalu ponovo strašni Milan. Rosi, Maldini, Panući, Desai, Kostakurta, Barezi, Donadoni, Boban, Albertini, Masaro i Simone. Strašna ekipa i jedna od najboljih odbrana svih vremena…

Patrik Klajvert je postao sa Ajaksom šampion Evrope.
Patrik Klajvert je postao sa Ajaksom šampion Evrope.

Iako su ih „Kopljanici“ u grupi u obe utakmice dobili, finale je imalo mnogo veći značaj. Mlada ekipa Ajaksa bila je na velikom iskušenju. Van Gal je izveo na teren sjajne igrače, Van der Sara, Rajzigera, Blinda, Rajkarda, oba De Bura, Sedorfa, Davidsa, Finidija, Overmarsa i legendarnog Finca Litmanena.

Patrik Klajvert – Junak finala

Utakmica je bila „tvrda“, prava tamkičarska, i dugo se igralo bez golova. A onda Van Gal u 69. minutu „u vatru“ baca klinca od 18 godina. U igru je ušao mlađani Patrik Klajvert. I nije mu dugo trebalo da uđe u istoriju. Jedva petnaestak minuta kasnije Rajkard mu dodaje jednu loptu na ivici šesnaesterca Milana. On potom prolazi pored legendi kakve su Maldini i Barezi, a kada ni Boban uklizavanjem ne uspeva da ga zaustavi, Klajvert gura loptu u gol nemoćnog Rosija.

Patrik Klajvert postigao je jedini gol u finalu Lige šampiona 1995. godine.
Patrik Klajvert postigao je jedini gol u finalu Lige šampiona 1995. godine.

Kakav kraj finala Lige šampiona, kakav početak jedne velike karijere. Ajaks je trijumfovao sa 1:0, a sa samo 18 godina, 10 meseci i 23 dana Patrik Klajvert postigao je gol u finalu Lige šampiona. Niko ni ranije ni kasnije nije tako mlad postigao gol u meču za evropsku titulu. Klajvert je već jedva punoletan pokazao kakav će golgeter biti, a te godine bio je strelac i u superkupu Holandije protiv Fejnorda, kao i u Superkupu evrope protiv Saragose.
Patrik Klajvert je kasnije u bogatoj karijeri osvojio mnogo trofeja i priznanja i postigao pregršt golova. Ipak, gol sa početka karijere u finalu Lige šampiona mu je verovatno najznačajniji u karijeri. Kako je on izgledao podsetite se u videu:

Prethodni tekstKad je „Muta“ branio aut
Sledeći tekstRoni O’Saliven može da igra i u čarapama