Ivander Holifild – Brutalan nokaut kao „poruka“ Tajsonu

Ivander Holifild - Brutalan nokaut kao „poruka“ Tajsonu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Većini ljubitelja boksa prva asocijacija na Ivandera Holifilda su dueli sa Majkom Tajsonom. I zaista su ti dueli deo bokserske antologije, ali je Holifild uradio mnogo u karijeri i pre tih mečeva. Ovaj nesuđeni olimpijski pobednik imao je dosta legendarnih borbi koje će se još dugo pamtiti i prepričavati, a mi se danas podsećamo jedne od njih…
15. jula 1989. godine, na otvorenom stadionu u Stejtlajnu u Nevadi, Ivander Holifild je po prvi put branio titulu šampiona kontinenta Amerike u WBC verziji. Njegov izazivač tog dana je bio Brazilac Adilson Rodrigez, koji je do tog meča imao 34 pobede i samo 2 poraza i koji je imao sasvim dobru profesionalnu karijeru. Ipak, i pored toga što mu je protivnik bio veoma dobar, Ivander Holifild, koji je bio u zamahu karijere u tom trenutku, bio je apsolutni favorit pre meča, a svoju ulogu favorita opravdao je i u ringu.

Ivander Holifild je brutalno nokautirao Adilsona Rodrigeza.
Ivander Holifild je brutalno nokautirao Adilsona Rodrigeza.

Posle ispitivanja snaga u prvoj rundi, već sredinom druge runde Ivander Holifild poslao je jedan strahovit desni aperkat u glavu protivnika, koji je dobrano uzdrmao Rodrigeza. Ipak, iako se zateturao od udarca, Brazilac nije pao, već je pokušao vrlo brzo da uzvrati Holifildu, ali ga je u tom trenutku Amerikanac krošeom udario iz kontre, što je u kombinaciji sa prethodnim aperkatom bilo dovoljno da Rodrigez završi na podu. Brazilac je pao kao „klada“, da bi potom bio toliko uzdrman da je i na podu ležao u poptpuno iskrivljenom i neprirodnom položaju, u kome kao da ga je inercija od posledica udaraca vukla na jednu stranu, što je samo pokazalo koliko su ti Holifildovi udarci bili zapravo moćni, iako se mnogima nije tako učinilo u prvom trenutku. Posle nekoliko minuta ležanja i ukazane medicinske pomoći, Rodrigez je uspeo da se pridigne i dobro uzdrman napusti ring.
„Mogao sam da brojim do 50 i ništa se ne bi promenilo, kad sam stigao do 10 nije se još ni pomerio, što samo pokazuje kakve udarce ima Holifild.“ – rekao je posle meča sudija u ringu Majls Lejn. Odmah posle meča Ivander Holifild je objasnio kako je borba izgledala iz njegovog ugla: „Želeo je da me uspava na početku borbe, ali sam brzo uspeo dobro da ga pogodim i izbacim iz ravnoteže.“ – izjavio je Holifild posle završetka meča. Ipak, njegova izjava nije izazvala puno pažnje, ali je zato izjava njegovog trenera bila nešto o čemu se dosta pisalo tih dana.

Holifildov trener Lu Duva je nokaut svog pulena iskoristio da pošalje poruku Tajsonu.
Holifildov trener Lu Duva je nokaut svog pulena iskoristio da pošalje poruku Tajsonu.

„Tajsone bolje se pripremi, Ivander ti je večeras desnim aperkatom poslao poruku. Ti ćes od tog udarca završiti u trećem redu tribina.“ – rekao je posle meča Lu Duva, trener Ivandera Holifilda, i na taj način poslao poruku u tom trenutku šampionu sveta i velikoj bokserskoj zvezdi, Majku Tajsonu. Na njegove reči se nadovezao i tadašnji Ivanderov menadžer, Ken Sanders: „Ivander mnogo želi borbu sa Tajsonom, od koga je sigurno bolji bokser!“ – rekao je medijima Sanders. Ipak, borba između Tajsona i Holifilda, najviše zbog Majkovih problema sa zakonom, dogodila se tek 7 godina kasnije i u njoj je Ivander pobedio, da bi se potom održao i revanš meč, koji je okončan na skandalozan način, Tajsonovim odgrizanjem parčeta Holifildovog uha.
Kako je izgledao brutalan nokaut kojim je Ivander Holifild savladao Adilsona Rodrigeza, ali i kojim je po članovima njegovog stručnog štaba poslao poruku Majku Tajsonu, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad je sudija „udario“ Veselina Vujovića
Sledeći tekstTrejsi Mekgrejdi – Asistencija sebi, pa sjajno zakucavanje