Kada je Ajrton Sena rizikovao svoj život da bi spasio život kolegi

Kada je Ajrton Sena rizikovao svoj život da bi spasio život kolegi
Kada je Ajrton Sena rizikovao svoj život da bi spasio život kolegi

Trka za Veliku nagradu Belgije 1992. godine na stazi „Spa Frankošamp“ pamtiće se i prepričavati još dugo. Na toj trci po kišnim uslovima prvu pobedu u karijeri ostvario je Mihael Šumaher. On je na cilj stigao preko 30 sekundi ispred drugoplasiranog Mensela. Ipak, njegov veličanstven trijumf će na kraju tog trkačkog vikenda u Belgiji malo ostati u senci zbog herojskog poteza koji je izveo legendarni Ajrton Sena dva dana ranije tokom nezvaničnih treninga.

Ajrton Sena je jedini zaustavio svoj bolid

Dok je na legendarnom „Blanšimonu“ išao brzinom od preko 300 km/h, vozač ekipe Ližije Erik Koma izgubio je kontrolu nad svojim bolidom i zakucao se u zaštitne barijere pored staze. Od siline udarca bolid Kome se toliko snažno odbio od barijere da se vratio na sredinu staze. U trenutku udarca Erik Koma izgubio je svest. Nepomično je sedeo u svom bolidu, ali mu je noga bila zaglavljena na gasu. To je izazvalo veliku opasnost. Oštećeni motor je još radio, a Erik Koma je nesvesno „pumpao“ benzin na sve strane, pa je pretila opasnost da svakog trenutka dođe do eksplozije bolida koja bi dovela do fatalnog ishoda po Komu…

Ajrton Sena je pohitao da pomogne Eriku Komi, rizikovajući na taj način svoj život.
Ajrton Sena je pohitao da pomogne Eriku Komi, rizikovajući na taj način svoj život.

Redari su pokušavali na sve načine da stignu do Erika. Međutim, dok su se oni probijali ka stazi i procenjivali rizik od približavanja vozaču Ližijea, na „Blanšimon“ se pojavio Ajrton Sena u svom Meklarenu. Ne dvoumeći se ni jednog trenutka Sena je zaustavio svoj bolid. Odmah je otrčao ka bolidu Erika Kome, koji se dimio. U tom trenutku pretila je velika tragedija, ali se Ajrton Sena nije uplašio te opasnosti. Bio je potpuno hladnokrvan i prvo je isključio motor na bolidu Kome. Potom je uspravio glavu vozača iz Francuske i držao je tako, kako bi sprečio Erika Komu da se uguši. Ostali vozači su u tim trenucima samo prolazili pored Kome i Sene. Ubrzo su stigli redari, koji su ugasili mali požar na bolidu Kome koji je pretio da dovede do eksplozije. Dok se čekalo da stigne lekarska ekipa kako bi pružila prvu pomoć Francuzu, Ajrton Sena je ostao uz njega, pokušavajući na sve načine da mu pomogne pre nego što stigne medicinska pomoć.

Erik Koma je dobro prošao najviše zahvaljujući Seni

Medicinska ekipa kada je stigla do Francuza utvrdila je da Erik Koma nije ozbiljnije povređen. Nije bio životno ugrožen, što zbog malo sreće koje je imao u udesu, a mnogo više zbog pravovremene reakcije Ajrtona Sene koja mu je spasila život. Ipak, i pored toga što nije imao ozbiljnije povrede, Eriku Komi nije dozvoljeno da nastupi u kvalifikacijama i na trci za Veliku nagradu Belgije. O samom incidentu govorio je mnogo godina kasnije za medije, posebno istakavši herojski potez Ajrtona Sene, zbog kojeg je i danas u životu: „Ne sećam se trenutka udesa, samo znam ono što sam video na slikama. Prednji levi točak mog bolida me je udario u desnu stranu glave. Nokautirao me je kao u boks meču, a bolid se vratio na sredinu staze. Bio sam u nesvesti, ali sam i dalje pritiskao gas kao lud. Sena je zaustavio svoj bolid, istrčao iz njega i na svoj rizik došao je do mog bolida i ugasio motor. Nakon udesa došlo je do curenja goriva i rizik je bio prevelik. Za nekoliko sekundi moglo je doći do eksplozije. Može se reći da mi je Ajrton Sena spasio život.“  – ispričao je Erik Koma medijima.

Ajrton Sena je držao glavu Eriku Komi kako se ne bi ugušio.
Ajrton Sena je držao glavu Eriku Komi kako se ne bi ugušio.

Erik Koma je često isticao da mu je Ajrton Sena spasio život u Belgiji. Isticao je i da su oni od toga dana ostvarili neraskidiv prijateljski odnos. On je trajao sve do Senine tragične pogibije u Imoli.

Koma je pokušao da spasi Seni život u Imoli

Zanimljivo je i da kada je Sena doživeo fatalni udes u Imoli, Erik Koma je pod crvenim zastavama izašao iz boksa u svom bolidu i „kao lud“ vozio ka Seni. Potom se zaustavio u krivini Tamburelo i pokušao na sve načine da pomogne Brazilcu. Ipak, redari mu nisu dozvolili da izađe iz bolida. Uznemiren onim što je video tada i tragedijom koju je doživeo čovek koji mu je samo par godina ranije u Belgiji spasio život, odbio je da nastavi trku u Imoli. Za medije dugo godina nije želeo da govori o detaljima iz Imole.
Za legendarnog Ajrtona Senu mnogi će reći da ne samo da je bio fantastičan vozač, već je bio i veliki čovek, a kako je izgledao samo jedan od trenutaka zbog kojeg mnogi tvrde to, kada je herojski rizikovao sopstveni život kako bi spasio život Eriku Komi, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMarko Milić – Zakucavanje za „početak i kraj“ NBA karijere
Sledeći tekstKad mladić izazove „pogrešnog“ dekicu na sparing meč