Marko Milić – Zakucavanje za „početak i kraj“ NBA karijere

Marko Milić je u dresu Olimpije preskako automobil, lomio table i izveo još mnoga spektakularna zakucavanja, zbog čega je smatrano da ga čeka i izuzetna karijera „preko bare“ u NBA ligi. Pričali su mnogi tada da će se odlično uklopiti u Americi, gde se dosta polaže na atraktivnosti u igri, da će biti čest akter najboljih poteza nedelje, da će njegova zakucavanja privući veliku pažnju i mnogobrojne reakcije pratilaca NBA lige, ali na kraju nisu bili u pravu. Marko nije dobijao puno prostora za igru kada se preselio u redove Finiks Sansa, a i kada je dobijao priliku (uglavnom kada je meč već bio uveliko rešen) nije briljirao, pa je brz povratak u Evropu bio neminovan. Ipak, da bar na trenutak pokaže delić svoje atraktivnosti potrudio se Marko Milić 9. marta 1998. godine.
Tog dana njegovi Finiks Sansi prosto su „razbili“ te sezone slabašne Los Anđeles Kliperse. Preko 20 poena prednosti na poluvremenu, preko 30 na kraju treće četvrtine i krajnjih plus 29, najbolje opisuje odnos snaga na terenu te večeri u Finiksu. Ubedljiva prednost domaćih već na poluvremenu pružila je priliku treneru Sansa Deniju Ejndžu da uvede u igru i neke košarkaše koji nisu imali veću minutažu tokom sezone. Jedan od njih bio je i Marko Milić, koji je te večeri proveo na parketu preko 12 minuta i za to vreme sa 13 postignutih poena uspeo je da ostvari rekord karijere u NBA ligu. Osim dobrog poenterskog učinka, posebno se istakao jedan trenutak u kojem je Marko Milić publici u SAD-u prikazao ono što je često znao da prikazuje na parketima širom Evrope.

Marko Milić nije dobijao puno prostora za igru u Finiks Sansima.
Marko Milić nije dobijao puno prostora za igru u Finiks Sansima.

Na polovini poslednje četvrtine Džordž Meklaud je odličnom odbranom izbio loptu koju su u posedu imali gosti i koja je na kraju završila u rukama Marka Milića. Ispred Slovenca se nalazio „brisan prostor“ i prilika da atraktivno poentira. Milić nikako nije želeo da propusti tu priliku, silovito je krenuo u kontranapad, a onda kada je prišao blizu obruča rešio je da „poleti“. Silovito skače „Air Milko“ i izvodi veoma atraktivno zakucavanje sa dve ruke iza glave, na oduševljenje domaće publike, ali i komentatora susreta, koji su ga posle zakucavanja, reklo bi se ne baš realno, proglasili za najboljeg košarkaša iz Slovenije ikada. Bio je to jedan veoma atraktivan potez, potpuno u Milićevom stilu, koji je pokazao njegovu sposobnost da izvede spektakularna zakucavanja.
Kako je izgledalo zakucavanje kojim je Marko Milić pokazao i navijačima „preko bare“ kakav je „danker“ i koje je definitivno najbolje u njegovoj kratkotrajnoj NBA karijeri, u kojoj se nije našao još puno puta na parketu posle duela sa Klipersima, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This