Kada je Majk Tajson nokautirao protivnika i sudiju

Kada je Majk Tajson nokautirao protivnika i sudiju
Kada je Majk Tajson nokautirao protivnika i sudiju
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Majk Tajson je tada imao skoro pune 34 godine i po ocenama mnogih bio daleko od svog zenita karijere. Ipak, to nikako ne znači da i dalje nije bio „zver“ u ringu i borac koji je publici mogao da priredi spektakularne trenutke, ali i imao udarac kojeg se trebalo plašiti. Zbog toga je publika i ispunila „Hempden Park“ u Glazgovu tog 24. juna 2000. godine, kada je Majk za protivnika imao Lua Savarezea, solidnog borca sa nekoliko velikih pobeda u karijeri, ali i koji objektivno teško da je mogao da se suprostavi Tajsonu, što će ubrzo postati svima jasno…
Već od prvog zvuka gonga Majk Tajson „stuštio“ se ka protivniku, kojeg je posle samo desetak sekundi borbe, i posle odličnog kratkog levog krošea, poslao na pod. Uspeo je Lu Savareze da se podigne i nastavi borbu, ali to samo kao da je bila pozivnica za „Gvozdenog“ da silovitije krene ka protivniku i da u narednih desetak sekundi potpuno prebije nemoćnog Savarezea, kada je i svima postalo jasno da je to kraj borbe. Sudija u ringu Džon Kojl nije više želeo da dozvoli da Tajson „maklja“ protivnika i pokušao je da se umeša i zaustavi borbu, ali Majk je već „osetio krv“ i teško ga je zaustaviti…

Majk Tajson je od starta krenuo silovito na Lua Savarezea.
Majk Tajson je od starta krenuo silovito na Lua Savarezea.

Sudija je vikao da borba odmah stane, ali Tajson nije reagovao, a onda je i uleteo između dvojice boraca, ali Majk kao da i to nije primetio i u želji da ponovo udari Savarezea, snažnim levim krošeom pogađa sudiju Kojla i šalje ga na pod, a potom nastavlja da udara protivnika. Džon Kojl se brzo pridiže i uspeva da zaustavi nalete Tajsona i prekine borbu, a Majk zbunjeno gleda šta nije u redu. Ipak, na kraju je to bilo to u toj borbi i pored protesta Savarezea, kojem kao da nije bilo dovoljno batina, a Majk se potom izvinio Kojlu na slučajnom udarcu.
Posle borbe Majk Tajson dao je čuveni intervju u kojem je pričao da želi protivnicima da „iščupa srce“ i da je najbrutalniji šampion ikada, ali i objasnio da je bio dodatno „besan“, jer je malo pre borbe sahranio svog velikog prijatelja i da je zato ušao još „žešći“ u ring. Sudija Džon Kojl posle borbe branio je Tajsona, govoreći da on jeste vikao stop i umešao se između boraca, ali da ga očigledno Majk nije ni čuo ni video, pa da zbog toga ne zaslužuje da bude kažnjen. Ipak, nisu svi bili tog mišljenja, pojedini bokserski analitičari tvrdili su da Majk Tajson mora da bude suspendovan, da je pokazao da ne može da se kontroliše u ringu, da je on kao đavo i da bokser koji 5 sekundi ne primeti sudiju, već ga udari u glavu, mora biti ozbiljno sankcionisan kako ne bi napravio neku još veću glupost.

Majk je pored Savarezea tukao i sudiju Kojla.
Majk je pored Savarezea tukao i sudiju Kojla.

Bio je to drugi najbrži nokaut u karijeri Majka Tajsona, jer je Lu Savareze izdržao samo nekoliko sekundi više od Marvisa Frejzera. Ipak, za razlike od pobede protiv Frejzera, nokautiranje Savarezea je „Gvozdeni“ načinio kontroverznim udaranjem sudije Kojla, zbog čega su ga mnogi osuđivali, ali i mnogi branili, pravdajući njegov potez „slučajnošću“ i velikom željom da savlada protivnika.
Kako je izgledalo kada je Majk Tajson nokautirao Lua Savarezea, ali i poslao na pod sudiju Džona Kojla, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMuhamed Ali – Odluka zbog koje je postao izdajnik, heroj, najveći…
Sledeći tekstUtrčavanje opasno po život