Kada je „Peni“ Hardavej „upoznao“ Dejana Bodirogu

Kada je
Kada je "Peni" Hardavej "upoznao" Dejana Bodirogu

Košarkaško finale Olimpijskih igara u Atlanti između Sjedinjenih Američkih Država i Jugoslavije pamtiće se i prepričavati još dugo. Verovatno je mnogima poznato da je to bio prvi teži meč za SAD od kako su na velika takmičenja počeli da dolaze sa „Dream team“-ovima. „Plavi“ su dugo bili u egalu. Međutim, na kraju su, ipak, ubedljivo poraženi. Sa tog meča smo već pisali o sukobu igrača dva tima i o fantastičnoj asistenciji Džona Stoktona iz „nemoguće“ pozicije, a danas se podsećamo jedne majstorije koju je izveo Dejan Bodiroga, a koja je bila baš u njegovom stilu…

Dejan Bodiroga je prelepo prevario Hardaveja

Igralo se prvo poluvreme duela. Jugosloveni su bili u napadu, a lopta je bila u rukama Dejana Bodiroge. Njega je u tom napadu čuvao Anferni „Peni“ Hardavej. On je u to vreme bio velika zvezda Orlando Medžika, ali i celokupne NBA lige. Dejan Bodiroga je rešio da napadne čuvara u igri 1 na 1, a „Peni“ u prvi mah igra odličnu odbranu i dugim rukama izbija loptu i „tera“ Bodirogu skoro do polovine terena. Ipak, reprezentativca Jugoslavije to nikako nije poremetilo. On dolazi do lopte i odmah kreće u prodor ka košu…

Dejan Bodiroga je tokom karijere izveo mnogo maestralnih poteza.
Dejan Bodiroga je tokom karijere izveo mnogo maestralnih poteza.

Pravi Dejan odličnu prednju promenu, a potom kreće u prodor po levoj strani. „Peni“ Hardavej ga odlično prati i učinilo se tada da će uspeti da ga zaustavi. Ipak, Dejan Bodiroga potom zastaje na tri metra od koša i namešta se kao da će šutirati. Hardavej to prepoznaje i odmah skače kako bi ga izblokirao, ali „Bodi Bond“ tada izvodi „njegovu fintu“, kojom je tokom karijere mnogo puta prevario čuvare, i pušta Hardaveja da „proleti u prazno“, a potom lagano postiže poene uz pomoć table. 

Aplauzi sa tribina

Publika u Atlanti bila je oduševljena ovim potezom „Belog Medžika“. Ona je reprezentativca Jugoslavije nagradila aplauzom. Bio je to jedan u moru fantastičnih poteza koje je u karijeri izveo Dejan Bodiroga i kojima je oduševljavao košarkaške fanove širom planete. U spisak njegovih „žrtava“ tog avgustovskog dana u Atlanti upisao se i legendarni Anferni „Peni“ Hardavej.
Kako je izgledao fantastična „finta“ Dejana Bodiroge u njegovom stilu, kojim je prevario tadašnju veliku zvezdu NBA lige „Penija“ Hardaveja, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKarlos Ruezga – Savršen gol ili veliki propust sudija?!
Sledeći tekstAdrijano – „Rađanje Imperatora“