Kada je Toni Kukoč „poleteo“ poput Džordana

Kada je Toni Kukoč
Kada je Toni Kukoč "poleteo" poput Džordana
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

7. maja 1991. godine u dvorani „Skenderija“ u Sarajevu odigran je prvi, a kasnije će se ispostaviti i poslednji, All-Star duel Jugoslovenske košarkaške lige. U predvorju loših vremena na prostorima uskoro nepostojeće Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije publika u Sarajevu mogla je da prisustvuje vrhunskom košarkaškom duelu. Timovi su bili podeljeni u dve ekipe, belih i crvenih, a u susretu u kojem su nastupali Toni Kukoč, Aleksandar Đorđević, Jurij Zdovc, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Velimir Perasović, Predrag Danilović i još mnogi vrhunski košarkaški majstori, slavila je ekipa belih sa 125:114. MVP duela je bio Toni Kukoč, a kako je to bivalo tada na sličnim događajima, na poluvremenu su organizovana takmičenja u brzom šutiranju trojki i zakucavanjima, a na ovom drugom takmičenju je ponovo zablistao Toni Kukoč.
U konkurenciji Avdića, Bacalje i Pecarskog, Toni Kukoč je trijumfovao na takmičenju u zakucavanjima, izvevši u finalnom duelu protiv Bacalje zakucavanje kakvo do tada Evropa nije videla. U svom poslednjem zakucavanju na takmičenju, Toni Kukoč je „zacementirao“ pobedu, „kopiravši“ potez Majkla Džordana od nekoliko godina ranije, kojim je ovaj oduševio svet i za koji su mnogi smatrali da samo „Leteći“ može da ga izvede.

Toni Kukoč je na YU All-Staru izveo spektakularno zakucavanje.
Toni Kukoč je na YU All-Staru izveo spektakularno zakucavanje.

Toni Kukoč uzeo je zalet sa suprotne polovine od koša na koji se zakucavalo, a zatim je u punom sprintu krenuo ka košu. Niko u dvorani verovatno tada nije znao šta Toni sprema, a on se posle dugačkog zaleta odrazio sa linije za slobodna bacanja i „poleteo“. Usledio je spektakularan „let“ Kukoča, a potom i uspešno zakucavanje jednom rukom, za „pedeseticu“ od strane sudija, ali i oduševljenje publike u „Skenderiji“. Bilo je to fantastično zakucavanje, veoma slično onom kojim je Majkl Džordan oduševio planetu kada ga je izveo na NBA All-Staru.
Toni Kukoč bio je fantastičan košarkaš koji je publiku oduševljavao odličnim asistencijama, pogotcima za pobedu, „lažnjacima“ kojima je slao protivnike „po burek“, ali i spektakularnim zakucavanjima. Jedno od takvih zakucavanja, za mnoge i najbolje u njegovoj karijeri, izveo je i na YU All-Staru 1991. godine, a kako je izgledalo to zakucavanje za koje su mnogi tada verovali da je samo Majkl Džordan u stanju da ga izvede, možete se podsetiti na 03:10 snimka koji je pred vama.

Prethodni tekstEnco Šifo – Nezaboravan gol koji je postigao „Azar pre Azara“
Sledeći tekstAnrijeva snalažljivost