Majk Tajson i Andrej Golota – Borba koju je obeležilo bežanje, sukob sa publikom i marihuana za kraj

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Voleli li ih ili ne, priznaćete da su Majk Tajson i Andrej Golota bile vrlo interesantne figure u svetu boksa. Dok je „Gvozdeni“ Majk pored skandala, od kojih su najčuveniji provedeno vreme u zatvoru zbog silovanja i odgrizanje dela uha Ivandera Holifilda, imao i zapaženu karijeru u ringu u kojoj je postao najmlađi teškaški profi šampion, ali i zabeležio neke sjajne pobede, Andrej Golota je bio poznat skoro isključivo po skandalima. Njegove borbe sa Bouvijem obeležili su Golotini udarci ispod pojasa i opšta tuča u ringu, a opšte poznat je i njegov kontroverzni poraz protiv Lenoksa Luisa, posle „namerne“ greške lekara.
Zbog toga borba koja je bila zakazana za 20. oktobar 2000. godine u „Oburn Hils Palasu“ u Deotroitu između Majka Tajsona i Andreja Golote i nije mogla da bude nikakva drugačija nego skandalozna i haotična. Kao i u gotovo svim borbama u karijeri, Tajson je i protiv Golote krenuo silovito. Agresivno je napadao Poljaka i pri kraju prve runde snažnim krošeom poslao protivnika na pod.

Golota je uspeo da ustane na vreme i da nastavi borbu, koju je ubrzo prekinuo gong za kraj prve runde. Tokom pauze Andrej Golota, koji je već tada zadobio povredu arkade i po kasnijem priznanju bio u bolovima, tražio je od svog trenera da predaju borbu. Trener Al Serto odbio je predlog svog pulena i rekao mu: „Vratićeš se u ring i pobediti!“, pa je Golota posle te poruke svog trenera nevoljno odlučio da ipak nastavi borbu. Nastavak meča nije doneo puno promena, Tajson je nastavio da „nasrće“ na protivnika, plasiravši i u drugoj rundi nekoliko snažnjih udaraca, dok je Golota sporadično pokušao da uzvrati, ali ipak više gledao kako da „preživi“ do kraja runde. I uspeo je Poljak u tome, ali je onda na pauzi između druge i treće runde počeo „haos“ u ringu…

Golota je uspeo da ustane na vreme i da nastavi borbu, koju je ubrzo prekinuo gong za kraj prve runde. Tokom pauze Andrej Golota, koji je već tada zadobio povredu arkade i po kasnijem priznanju bio u bolovima, tražio je od svog trenera da predaju borbu. Trener Al Serto odbio je predlog svog pulena i rekao mu: „Vratićeš se u ring i pobediti!“, pa je Golota posle te poruke svog trenera nevoljno odlučio da ipak nastavi borbu. Nastavak meča nije doneo puno promena, Tajson je nastavio da „nasrće“ na protivnika, plasiravši i u drugoj rundi nekoliko snažnjih udaraca, dok je Golota sporadično pokušao da uzvrati, ali ipak više gledao kako da „preživi“ do kraja runde. I uspeo je Poljak u tome, ali je onda na pauzi između druge i treće runde počeo „haos“ u ringu...
Majk Tajson plasirao je vrlo jake i precizne udarce u glavu Andreja Golote.

Tokom te pauze Andrej Golota je prvo odbio da stavi zaštitnu gumu u usta, da bi potom napustio svoj ugao i prišao sudiji meča Frenku Garzi. Kada je to video Garza se obratio Goloti: „Moraš odmah da se vratiš u svoj ugao!“ – rekao je sudija, na šta mu je Poljak odmah odgovorio: „Ja odustajem!“ Sudija kao da nije najbolje razumeo njegove reči ili nije verovao u njih, pa se ponovo obratio Goloti: „Pauza od jednog minuta između dve runde još nije gotova i zato moraš odmah da se vratiš u svoj ugao.“
Andrej Golota ga je zbunjeno pogledao, ali ga i poslušao i vratio se u svoj ugao, prethodno još jednom glasno iskazavši svoju zbunjenost: „Zašto da se vratim kada sam predao borbu?!“ Čim je prišao svom uglu, trener Al Serto je počeo da viče na Golotu: „Šta to radiš?! Šta to radiš?! Moraš da nastaviš borbu!“ Dok je to vikao, pokušao je Serto ponovo da Goloti stavi zaštitnu gumu u usta, ali je ovaj to ljutito odbio, sklanjao je trenerove ruke sa sebe i pokušao da ga odgurne, što je začudilo Serta, koji kao da se pitao šta se dešava.

Andrej Golota odbija da nastavi borbu protiv Tajsona
Andrej Golota odbio je da nastavi borbu protiv Majka Tajsona.

Andrej Golota je potom odšetao iz ringa, praćen svojim sekundantima, dok je Tajson sve to „besno“ posmatrao, očigledno nezadovoljan što je na taj način borba okončana. Na putu do svlačionice Golota je morao da prođe vrlo blizu navijača, koji su svoje nezadovoljstvo odlukom Poljaka pokazali tako što su ga gađali svim i svačim, a u jednom trenutku polili su boksera sokom, pa su ti trenuci izgledali dosta dramatično. U nekoliko navrata obezbeđenje, ali i sam Golota, odgurnuli su nekoliko besnih navijača, ne bi li nekako napravili prostor da Poljak stigne do svlačionice. Na taj skandalozan način ova borba je okončana ili je bar tako izgledalo, ali se ipak dogodilo i „treće poluvreme“.
„Ovo je prvi put da sam video ovako nešto u životu. Uplašio se od Tajsonovih napada, koji bi usledili na početku treće runde i zato je pobegao iz ringa.“ – rekao je posle meča Majkov trener Tomi Bruks. Ipak, ispostaviće se da reči Tajsonovog trenera nisu bile ispravne i da je Golota tokom meča zaista bio u lošem stanju. Odmah posle borbe primljen je u bolnicu, gde je utvrđeno da ima potres mozga, naprsnuće jagodične kosti i povredu diskusa kičmenog stuba, čime je postalo jasnije zašto nije želeo da nastavi borbu, a zbog tih povreda naredne tri godine proveo je bez borbe u ringu. „Čujte, boks je vrlo težak sport. Žao mi je mojih navijača koji su verovali u mene, ali to nije bio dan u kome sam se najbolje osećao.“ – rekao je kasnije Golota o svojoj borbi protiv Majka Tajsona. Ipak, tu nisu završene kontroverze vezane za ovu borbu…

Andrej Golota je ipak sa razlogom odustao od borbe protiv Tajsona
Ispostavilo se na kraju da je Andrej Golota ipak sa razlogom odustao od borbe protiv Tajsona.

Nekoliko meseci posle meča Majk Tajson je suspendovan na tri meseca, jer je odbio da uradi antidoping test mokraće pre borbe sa Golotom, a na onom koji je uradio posle borbe, bio je pozitivan na marihuanu, zbog čega je sportska komisija iz Mičigena odlučila da ga suspenduje. I ne samo to, posle tih rezultata testa, odlučili su i da borbu između Majka Tajsona i Andreja Golote proglase nevažećom i da se u zvaničnim podacima vodi kao da se ta borba nije ni dogodila.
Karijere Andreja Golote i Majka Tajsona pune su kontroverzi, a jedna od svakako najveća je njihov međusobni duel, koji je okončan na vrlo dramatičan način. Kako su izgledali po mnogima skandalozne scene na kraju ove borbe, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad je kapija udarila francuskog skijaša u „nezgodno mesto“
Sledeći tekstŽeraldao – Karlos pre Karlosa