Luis Boa Morte – Regularan ili ne, ovakav penal niste videli

Luis Boa Morte – Regularan ili ne, ovakav penal niste videli
Luis Boa Morte – Regularan ili ne, ovakav penal niste videli

Na prvi pogled ne postoji mnogo načina da se izvede jedanaesterac. Lopta stoji na 11 metara i sve što igrač može i treba da uradi to je da se zaleti i bez ometanja je šutne u pravcu gola. Međutim, ako ste redovno čitali tekstove na „Sportskim sećanjima“ imali ste prilike da vidite da to ne mora da bude baš tako jednostavno. Imali ste prilike da vidite „Penal ‘pogrešnom’ nogom„, „Najbolji penal ikada ili nepoštovanje protivnika?„, „Legendarni penal Johana Krojfa i Jespera Olsena“ i nadaleko čuvenu „Panenku“. Svi ovi penali izvedeni su na spektakularan način. Međutim, taman kada pomislimo da nema više opcija, da smo sve videli, pojavi se neki novi. On je reklo bi se još interesantniji. Njega je izveo Luis Boa Morte…

Luis Boa Morte je spektakularno izveo penal

U junu 2013. godine, legendarni Luis Figo, odveo je svoju ekipu u Venecuelu na jedan od humanitarnih mečeva koje su igrali širom sveta, ne bi li „ukrstili koplja“ sa prvakom države, timom Deportivo Anzoategi. Bila je to klasična revijalna utakmica. Viđena je gomila dobrih poteza i još boljih igrača, a pored Figa igrali su još Vitor Baija, Emerson, Mendijeta, Santjago Solari, Faustino Asprilja… ali zvezda večeri bio je pomalo zaboravljeni Luis Boa Morte. Figov zemljak, koji je u svojoj karijeri nastupao za Arsenal, Fulam, Sautempton, Vest Hem i Česterfild, pokazao je da iako su najbolje fudbalske godine bile iza njega, može da podigne publiku na noge.

Deportivo i tim "Figo XI" odigrali su u Venecueli pirjateljski meč na kome je Luis Boa Morte postigao spektakularn gol iz penala.
Deportivo i tim „Figo XI“ odigrali su u Venecueli pirjateljski meč na kome je Luis Boa Morte postigao spektakularn gol iz penala.

Domaći tim je poveo sa 2:0, ali sve same legende u Figovom timu nisu se predavale. Nakon jednog postignutog gola priliku da poravna rezultat imao je Boa Morte sa bele tačke u 81. minutu. On je uhvatio zalet, a kada je prišao lopti uradio je „lažnjak“ preskočivši loptu nogom. Kada je golman već bio na kolenima, vratio istu nogu munjevito i loptu uputio u donji levi ugao gola. Bilo je to jedan zaista spektakularni i do tada neviđen način izvođenja penala. Njega je publika umela da pozdravi aplauzom.

Golman je bio zbunjen zbog priznavanja gola

Ovakvo izvođenje penala je nasmejalo Boa Morteove saigrače. Jedino je golman domaće ekipe bio zbunjen. Pogledom je tražio sudijinu reakciju, kao da ga pita „da li je ovo regularno?“ I ne samo on… Mnogi koji su videli ovaj penal, a „odjeknuo“ je širom sveta preko interneta brzinom munje, zapitali su se isto. Gol je, međutim, priznat. Mnogi tvrde samo zbog toga što je u pitanju prijateljski susret. Par minuta kasnije Solari je postigao i pobedonosni gol za ekupu „Figo XI“ koja je slavila sa 3:2.
Najbitnije sa ovog meča bilo je to da je prikupljeno dosta novca i da se publika dobro zabavila gledajući majstore fudbala i izvođenje penala na jedan, do tada, neviđen način. Podsetite se kako je sve izgledalo na videu koji je pred vama, pa o regularnosti prosudite sami:

Prethodni tekstSpektakularno zakucavanje Marka Milića kojim je unšitio tablu
Sledeći tekstPoen koji je oduševio i one koji ne vole stoni tenis