Tomislav Piplica – Najbizarniji (auto)gol Bundeslige

Tomislav Piplica – Najbizarniji (auto)gol Bundeslige
Tomislav Piplica – Najbizarniji (auto)gol Bundeslige

Tog 6. aprila 2002. godine Energi Kotbus i Borusija Menhengladbah igrali su utakmicu 30. kola Bundeslige. Utakmicu koja je mnogim ljubiteljima sporta ostala u sećanju ne samo po dinamičnoj igri i 6 golova, već i po jednom od najbizarnijih golova koje je jedan golman ikada primio.

Uzbudljiv meč

Ekipa Kotbusa se svojski trudila da dobije meč i već u 31. minutu je povela sa 1:0, a samo 4 minuta kasnije je duplirala prednost. Borusija se nije dala i na sreću onih koji su gledali ovu utakmicu treći gol je postignut već posle par minuta. Bio je to gol koji je Borusiji vratio nadu. Nakon odmora Borusija koristi svoju napadačku igru i u 64. minutu poravnava na 2:2. Ovaj rezultat nije obeshrabrio igrače domaće ekipe, koja „dodaje gas“ i nekako uspeva da stigne do nove prednosti u 70. minutu. Vodstvo čuvaju sve do 5 minuta do kraja utakmice kada su mnogi pomislili da će to biti i konačan rezultat meča…

Tomislav Pipilica primio je gol na veoma bizaran način na meču protiv Menhengladbaha.
Tomislav Piplica primio je gol na veoma bizaran način na meču protiv Menhengladbaha.

A onda u tom 85. minutu dogodilo se nešto što verovatno nikada ranije nije viđeno na fudbalskim terenima. Nešto što se prepričavao ne danima, već mesecima i godinama. Šut fudbalera Borusije je izblokiran, lopta je u velikom luku išla ka golu golmana Piplice i kada se očekivalo da ju je on mirno uhvati, bosansko-hercegovački golman primio je jedan od najbizarnijih golova ikada. Lopta ga je u padu udarila u glavu, tačnije teme, i odskočila u gol. Igrači Borusije, iako u neverici, zadovoljno su trljali ruke zbog ovog poklona, dok su se domaći fudbaleri hvatali za glavu.

Tomislav Piplica je teško podne neverovatno primljen gol

„Bio sam sto posto siguran da će lopta otići preko prečke. Ali u tom momentu desio se nekakav udar vetra. Spustio je loptu vertikalno ka golu. Pala je na moju glavu, odbila se i otišla u gol. Svi su mogli da primete da sam tada i sam bio iznenađen.” – rekao je kasnije Tomislav Piplica.
Narednih dana smejala mu se cela Nemačka, ali i sav fudbalski svet. Taj autogol najviše je obeležio njegovu karijeru. Na pomen Pipličinog imena većina se seti kiksa koji je napravio protiv Borusije.

Tomislav Pipilica – najbizarniji (auto)gol Bundeslige
Tomislav Piplica je bio veoma razočaran zbog načina na koji je primio gol.

Na fotografijama i na snimku odmah se videlo da nisam izgledao nimalo dobro. Sve to, pogotovo što se to danima vrtelo po svim TV kanalima, nije mi bilo nimalo jednostavno. Ali, desilo se i čovek mora sa tim da živi.“ – rekao je o onome što je usledilo posle gola Tomislav Piplica.

Tomislav Piplica je uz pomoć psa prebrodio krizu

U izjavi za „Bild“ Piplica je svojevremeno i otkrio ko mu je najviše pomogao da prebrodi krizu nakon čuvenog autogola. „Kad sam ja najviše patio zbog toga autogola, moj pas, labrador Balto, bio je stalno uz mene. Primetio sam kako i pas veoma teško podnosi tu situaciju. On je osećao da imam problem, pa je i sam patio zbog toga. Znao je tih dana, kako se kod nas kaže, da je đavo odneo šalu i da nema ništa od šetnje i igre.“
Ipak, to nije bio Tomislavov jedini autogol u karijeri. Piplica je relativno često primao golove svojom greškom ili posle neobjašnjivih intervencija, ali je isto tako i veoma često znao „da odbrani neodbranjivo“, a jedan njegov odbranjeni penal ušao je u legendu. Kako je izgledao verovatno najčudniji gol koji je ikada primio Tomislav Piplica i koji je po mnogima najbizarniji (auto)gol u istoriji Bundeslige, podsetite se na videu koji je pred vama:

Prethodni tekstAna Dabović – Mazanje labelom tokom meča
Sledeći tekstMajkl Džordan – Dva „osvetnička“ zakucavanja „preko“ Morninga