Aleksandar Đorđević – 41 poen Litvancima u finalu EP-a

Najbitnije utakmice u bilo kom sportu pokazuju ko je u stvari veliki igrač. Što je značajnija utakmica i veći pritisak, to je teže pokazati sve što znate, bar tako je za većinu igrača, ali ne i za njega… Odveo je Partizan svojom trojkom na krov Evrope, u meču koji je bio „više od života“ postigao je trojku u poslednjoj sekundi kojom je Jugoslavija savladala Hrvatsku, ali mi se danas podsećamo one treće najbitnije utakmice u karijeri Aleksandra Đorđevića, u kojoj je „rafalnom paljbom“ kakva gotovo da nije viđena u evropskoj košarci, u po mnogima najboljem finalu u istoriji prvenstava Evrope u košarci, „Sale Nacionale“ prevodio Jugoslaviju do povratka na evropski košarkaški vrh.
Reprezentacija Jugoslavije je posle nekoliko godina sankcija u Atini 1995. godine dobila priliku da ponovo zaigra na Evropskom prvenstvu u košarci. Igrali su “Plavi” bez greške na turniru, pa su posle pobede nad domaćinom u polufinalu došli do prilke da se bore za zlato protiv tada prejakih Litvanaca. Nisu Jugosloveni pobedom u polufinalu protiv domaćina izborili samo plasman u finale, taj trijumf doneo im je i reklo bi se do tada na sportskim borilištima neviđenu mržnju gotovo svih u dvorani “Mira i Prijateljstva” u Atini. Aleksandar Đorđević preuzeo je “dirigentsku palicu” igrom “Plavih” u tom meču, kretao se precizno poput mehanizma švajcarskog sata, a ka košu Litvanaca slao je “navođene projektile” iz gotovo svih pozicija, koji skoro da nisu promašivali metu. Na kraju je susret završio postigavši 41 poen, pogodivši 9 trojki iz 12 pokušaja, 2 šuta od 3 za dva poena, kao i 10 od 12 šuteva sa linije za slobodna bacanja. U savršenoj Saletovoj partiji posebno se pamte šuteve za tri poena, jer je Đorđević neverovatno precizno sa svih pozicija zatrpavao koš Litvanaca, pogađao je sa sredine, sa 45 stepeni, ali i iz ugla i to posle “Đorđević move”-a, akcije koja je u Italiji dobila njegovo ime.Ipak, u hali u kojoj je mržnja gotovo mogla da se dodirne, jedan momak bio je potpuno “hladan kao špricer”, igrajući u meču koji je njegovim zemljacima imao mnogo veći značaj od sportskog susreta utakmicu života, utakmicu kakvu evropska košarka gotovo da do tada nije videla, a teško da će ikada i videti…
Aleksandar Đorđević preuzeo je “dirigentsku palicu” igrom “Plavih” u tom meču, kretao se precizno poput mehanizma švajcarskog sata, a ka košu Litvanaca slao je “navođene projektile” iz gotovo svih pozicija, koji skoro da nisu promašivali metu. Na kraju je susret završio postigavši 41 poen, pogodivši 9 trojki iz 12 pokušaja, 2 šuta od 3 za dva poena, kao i 10 od 12 šuteva sa linije za slobodna bacanja. U savršenoj Saletovoj partiji posebno se pamte šuteve za tri poena, jer je Đorđević neverovatno precizno sa svih pozicija zatrpavao koš Litvanaca, pogađao je sa sredine, sa 45 stepeni, ali i iz ugla i to posle “Đorđević move”-a, akcije koja je u Italiji dobila njegovo ime.

Osim savršene igre, pamti se i njegov sportski potez, kada nije želeo da Litvanci napuste susret nezadovoljni suđenjem, već ih je sa svojim saigračima molio da to ne rade, govorivši im da će biti kažnjeni ako to učine. Tada je i nastala čuvena anegdota da je Sale tom prilikom obećavao Litvancima da se slobodno vrate, da neće više pogađati trojke.
O tome koliko je taj trijumf značio njemu, ali i celoj zemlji, kao i kako gleda na svoju neverovatnu partiju i postignut 41 poen, govorio je Aleksandar Đorđević dosta godina posle susreta u intervju za španske medije: “Moralo je tako. Umorio sam se na kraju.” – kroz osmeh je odgovorio Đorđević na pitanje o tome što je postigao “samo” 41 poen u finalu, pa potom ozbiljno nastavio priču o tom legendarnom susretu: “To mi je najdraži meč u karijeri. Bilo je to vreme slobode. Posle perioda u kojem u zemlji nismo imali struju, nismo imali hranu… Izađeš na teren posle tri godine pauze i popneš se na krov Evrope. Bio je to nacionalni praznik.” – rekao je tada “Sale Nacionale”.
Kako je izgledala partija Aleksandra Đorđevića, ali i jedna od najboljih predstava jednog igrača u istoriji evropske košarke, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This